Για πρώτη φορά Κινέζος ηγέτης στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Για πρώτη φορά Κινέζος ηγέτης στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδι των καιρών που αλλάζουν είναι ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα παρευρεθεί φέτος για πρώτη φορά Κινέζος ηγέτης. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα παρουσιάσει την Κίνα ως υπερασπιστή της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, ενώ η Δύση σαρώνεται από κύμα λαϊκής οργής κατά της παγκοσμιοποίησης. Την ίδια στιγμή, ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα και το Μεξικό, υιοθετώντας προστατευτική πολιτική, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Σι θα βρεθεί στο επίκεντρο του Φόρουμ του Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 20 Ιανουαρίου, όπως επιβεβαίωσε χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα ολοκληρωθεί ακριβώς την ημέρα που ο κ. Τραμπ θα ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Κλάους Σβαμπ δήλωσε στο Reuters ότι ο κ. Σι θα μιλήσει για το πώς η Κίνα θα αναλάβει «υπεύθυνο ηγετικό ρόλο» σε μια κρίσιμη καμπή για την ιστορία των διεθνών σχέσεων. «Είναι καταδικασμένη να αποτύχει οποιαδήποτε απλουστευτική προσέγγιση της περίπλοκης παγκόσμιας ατζέντας. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο λαϊκίστικες λύσεις», είπε ο κ. Σβαμπ χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, αναφερόμενος στην αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης που ενσαρκώνεται από τον κ. Τραμπ και την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά και από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Σι θα βρεθεί στην Ελβετία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη από τις 15 έως τις 18 Ιανουαρίου, ενώ θα παρευρεθεί και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες ημέρες μετά την εκλογική νίκη Τραμπ, στο φόρουμ ηγετών Ασίας – Ειρηνικού, που είχε πραγματοποιηθεί στο Περού, ο κ. Σι είχε δεσμευθεί να πολεμήσει τον προστατευτισμό. Ωστόσο, ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα παραπονούνται εδώ και χρόνια ότι η Κίνα καθιστά δύσκολη την πρόσβασή τους στην αγορά της και ότι εφαρμόζει προστατευτική πολιτική. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και το σχέδιο «Made in China 2025» – δηλαδή θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά ο ρόλος των κινεζικών εταιρειών σε τομείς όπως η ρομποτική και η προηγμένη τεχνολογία πληροφοριών.

Αντιθέτως, θα λείψουν από το Νταβός άλλοι σημαντικοί ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Η απουσία της κ. Μέρκελ είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει στο Φόρουμ του Νταβός επτά φορές στη διάρκεια των 11 χρόνων που είναι καγκελάριος της Γερμανίας. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η κ. Μέρκελ θα λείψει από το Νταβός δύο συνεχόμενες χρονιές. Εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέρκελ αρνήθηκε να πει για ποιους λόγους δεν θα παρευρεθεί η καγκελάριος στο Νταβός, ωστόσο εικάζεται ότι η απουσία της θα μπορούσε να συνδέεται με την αντίδραση προς την παγκοσμιοποίηση που παρατηρείται σε αρκετές χώρες της Δύσης. Εξίσου πιθανό είναι η κ. Μέρκελ να μην ήθελε να βρεθεί στην άβολη θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Τραμπ και την πολιτική του, λίγες ημέρες προτού αυτός ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν στο Νταβός ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ θα παρευρεθεί και εκπρόσωπος του κ. Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή