Η ενίσχυση του λαϊκισμού στο επίκεντρο του Φόρουμ του Νταβός

Η ενίσχυση του λαϊκισμού στο επίκεντρο του Φόρουμ του Νταβός

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιμάκωση της πόλωσης εντός των κοινωνιών, η άνοδος του λαϊκισμού και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν ορισμένες από τις κυριότερες απειλές που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός. Παράλληλα, οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανώς σε Ιταλία το 2017 αποτελούν δυνητική απειλή για τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, τη στιγμή που πνέουν δυνατά οι άνεμοι κατά της παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι συνέβαλαν στην εκλογή Τραμπ και στην απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην έκθεση που δημοσιοποιείται πριν από την επίσημη έναρξη του Φόρουμ (17 – 20 Ιανουαρίου), 750 ειδικοί και πολιτικοί αξιολόγησαν τις απειλές που αντιμετωπίζει η υφήλιος, προκρίνοντας την οικονομική ανισότητα ως την πλέον απειλητική τάση που θα μπορούσε να διαμορφώσει εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο την ερχόμενη δεκαετία. Ο οικονομικός προστατευτισμός αποτελεί, επίσης, σημαντική μακροπρόθεσμη απειλή. Η κλιματική αλλαγή παραμένει ψηλά στον κατάλογο των απειλών και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων αξιολογείται ως η σημαντικότερη απειλή παγκοσμίως για το 2017. Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει Κίνα και Μεξικό με επιβολή μεγάλων δασμών στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ, ενώ η εκλογή του καθιστά αμφίβολο κατά πόσον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Πολλές από αυτές τις απειλές είχαν επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις, αλλά τώρα νομίζουμε πως θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση», εξηγεί η κ. Σεσίλια Ρέγες, επικεφαλής αξιολόγησης ρίσκου στην ασφαλιστική εταιρεία Zurich και μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Οι πέντε παγκόσμιες απειλές για το 2017 με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης είναι, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση, οι φυσικές καταστροφές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι κυβερνοεπιθέσεις. Οι πέντε απειλές που θα είχαν τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά δεν θεωρούνται ως οι πιο πιθανές, είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η λειψυδρία, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές και η αποτυχία να περιορίσουμε και να προστατευθούμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μία ακόμη σημαντική απειλή είναι η άνοδος των ρομπότ, δηλαδή η επέκταση της αυτοματοποίησης σε ολοένα και περισσότερους τομείς, και η απειλή που συνιστούν για τους εργαζομένους. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αποτελούν τις δύο τεχνολογίες που θα μπορούσαν να έχουν τις σημαντικότερες θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες (μεταξύ αυτών και η απειλή της κυβερνοεπίθεσης). Αν δεν καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για επανακατάρτιση των εργαζομένων, τότε η εμφάνιση νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες θα δημιουργήσει, και μάλιστα σε εποχές όπου οι κυβερνήσεις δεν έχουν τους πόρους για να συντηρήσουν ένα κράτος πρόνοιας όπως στο παρελθόν, προειδοποιούν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα διεξαχθεί μεταξύ 17ης και 20ής Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας και φέτος αναμένεται να κυριαρχήσει ο Κινέζος πρόεδρος κ. Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα προβάλει την Κίνα ως τη νέα ηγετική δύναμη της παγκοσμιοποίησης. Αντιθέτως θα λείψει από το Νταβός η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα μπορούσε να βρεθεί και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή