Αλλαγή γραμμής πλεύσης από Βρετανούς τραπεζίτες

Αλλαγή γραμμής πλεύσης από Βρετανούς τραπεζίτες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τραπεζίτες της Βρετανίας εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα ότι θα διατηρήσουν τη θέση που έχουν σήμερα στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, αποδεχόμενοι ότι η βρετανική κυβέρνηση πιθανότατα θα θυσιάσει την πρόσβαση των βρετανικών εταιρειών στην Ε.Ε. για χάρη ενός «σκληρού» Brexit, στο πλαίσιο του οποίου το Λονδίνο θα προτιμήσει να ελέγχει πλήρως τη μετανάστευση και την υπεροχή των βρετανικών νόμων έναντι των ευρωπαϊκών. Πλέον πιέζουν ώστε να τους δοθεί χρόνος για να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς και να υπάρξει συμφωνία περί αμοιβαίας πρόσβασης στις δύο αγορές. Ο κατάλογος με τις προτεραιότητες της βρετανικής τραπεζικής βιομηχανίας, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit που θα ξεκινήσουν την άνοιξη, δεν περιλαμβάνει τη βασική, μέχρι πρότινος, απαίτηση του City να διατηρήσει το δικαίωμα να συναλλάσσεται με πελάτες στην Ε.Ε. έχοντας ως έδρα το Λονδίνο. Οι νέοι στόχοι περιλαμβάνονται σε έγγραφο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ομάδα πίεσης (λόμπι) των τραπεζιτών «TheCityUK».

Η αναδίπλωση των τραπεζιτών οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μέι τούς κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να θέσει ως προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. τα συμφέροντα του Σίτι. Παράλληλα, οι υπόλοιπες 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. επιμένουν πως οι τραπεζίτες του Λονδίνου θα χάσουν τα σημερινά τους δικαιώματα εάν δεν αποδεχθεί η βρετανική κυβέρνηση την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών. Η διάψευση των προσδοκιών είναι τόσο μεγάλη, ώστε το βασικό αίτημα των τραπεζιτών του Λονδίνου είναι πλέον η αμοιβαία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή και στη βρετανική αγορά, αίτημα που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν το τελευταίο στον κατάλογό τους. Ο λόγος είναι ότι η συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης δεν καλύπτει όλες τις τραπεζικές εργασίες, ότι μπορεί να ανακληθεί μονομερώς από την Ε.Ε. και ως μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Γι’ αυτόν τον λόγο οι τραπεζίτες του Λονδίνου ζητούν από τις δύο πλευρές «να προχωρήσουν πέρα από το υπάρχον καθεστώς αμοιβαιότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή