Αύξηση 4% της διεθνούς ταξιδιωτικής κίνησης βλέπει για το ’17 ο ΠΟΤ

Αύξηση 4% της διεθνούς ταξιδιωτικής κίνησης βλέπει για το ’17 ο ΠΟΤ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύξηση μεταξύ 3% και 4% εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ότι θα παρουσιάσει η διεθνής ταξιδιωτική κίνηση το 2017, με την Ευρώπη να ανεβαίνει κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΠΟΤ, ο αριθμός των διεθνών τουριστών πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,9% ή κατά 46 εκατ. σε σχέση με το 2015, φθάνοντας σε 1,235 δισ. Το 2016 αποτέλεσε το έβδομο έτος με συνεχόμενη ανάπτυξη για τον παγκόσμιο τουρισμό μετά την κρίση του 2009. Πρόκειται για μια αδιάκοπη σταθερά ανοδική πορεία, η οποία έχει να σημειωθεί σε τέτοια διάρκεια από το 1960. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με το 2008, κατά την περυσινή χρονιά ταξίδεψαν, διεθνώς, επιπλέον 300 εκατ. τουρίστες. Αντίστοιχο ρυθμό αύξησης κατέγραψαν και οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις.

Στην Ευρώπη, οι διεθνείς αφίξεις πέρυσι αυξήθηκαν κατά 2% ή κατά 12 εκατ. σε σχέση με το 2015, φθάνοντας τα 620 εκατ. Αναλυτικά, στη Βόρεια Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6%, στην Κεντρική κατά 4%, στη Νότια μεσογειακή Ευρώπη κατά 1%, ενώ στη Δυτική παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Στην Αμερική, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,3% ή κατά 8 εκατ., φθάνοντας τα 201 εκατ. Στη Νότια και Κεντρική Αμερική οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ στην Καραϊβική και στη Βόρεια Αμερική κατά 4%. Ο ΠΟΤ για το 2017 προβλέπει για την Αμερική αύξηση των αφίξεων μεταξύ 4% και 5%. Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού κατέγραψε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 8,4% ή κατά 24 εκατ., φθάνοντας σε 303 εκατ. Στην Ωκεανία η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 10%, στη Νότια Ασία σε ποσοστό 9% και στη Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Ασία σε ποσοστό 8%. Για το 2017 ο ΠΟΤ προβλέπει ανάπτυξη για την περιοχή μεταξύ 5% και 6%. Στην Αφρική οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8,1% ή κατά 4 εκατ. φθάνοντας τα 58 εκατ. ενώ στη Μέση Ανατολή μειώθηκαν κατά 4,1% και περιορίστηκαν στα 54 εκατ. Για την Αφρική το 2017 προβλέπεται αύξηση μεταξύ 5% και 6% και για τη Μέση Ανατολή μεταξύ 2% και 5%.

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΟΤ για τις προσδοκίες της τουριστικής αγοράς το 2017, σχεδόν 2 στους 3 ερωτηθέντες απάντησαν ότι αναμένουν καλύτερα ή πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Με αφορμή τη διαρκώς ανοδική πορεία του παγκόσμιου τουρισμού, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Ταλέμπ Ριφάι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο τουρισμός έχει δείξει μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια παρά τις πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα, εκείνες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Εξάλλου, ανοδικά κινούνται μέχρι στιγμής για την προσεχή σεζόν οι κρατήσεις από τις βασικές αγορές τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς στην περιοχή της Μεσογείου. Ενδεικτικές είναι οι ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις για τη χώρα μας από την ολλανδική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΕΟΤ Ολλανδίας από τη συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Ουτρέχτης, οι κρατήσεις για την Ελλάδα την προσεχή σεζόν παρουσιάζουν αύξηση άνω του 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες της περυσινής περιόδου. Στη διάρκεια της έκθεσης, μεταξύ άλλων δράσεων, το γραφείο του ΕΟΤ σε συνεργασία με τον Δήμο Κω και την Ενωση ξενοδόχων της Κω διοργάνωσαν παρουσίαση του νησιού ως ποδηλατικού προορισμού. Εξάλλου, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Αυστριακών για επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσε η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης από τη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Βιέννης. Σύμφωνα με την Ενωση, για την πόλη της Θεσσαλονίκης παραμένει το «στοίχημα» της προσέλκυσης περισσότερων τουριστών για διακοπές Σαββατοκύριακου 12 μήνες τον χρόνο αλλά και του συνδυασμού του προορισμού με τη Χαλκιδική και την Πιερία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή