Εξοδο από Ε.Ε. με όλα τα οφέλη της κοινής αγοράς θέλει η Μέι

Εξοδο από Ε.Ε. με όλα τα οφέλη της κοινής αγοράς θέλει η Μέι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις οι οποίες συνδέονται με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισαν να διαγράφονται σαφέστερα μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία της Τερέζα Μέι την Τρίτη.

Στα σχέδια της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, να αναλάβει τον έλεγχο της μετανάστευσης από την ηπειρωτική Ευρώπη, να εξασφαλίσει μία σταδιακή αποχώρηση, αλλά σε καθορισμένα χρονικά περιθώρια και να προωθήσει επιμέρους συμφωνίες με τις εμπορικές εταίρους της χώρας. «Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην Ε.Ε. μέσω μίας νέας, τολμηρής και μεγαλόπνοης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, η οποία ενδεχομένως να εμπεριέχει χαρακτηριστικά και διακανονισμούς από όσα προβλέπονταν για τη συμμετοχή μας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί των τελικών όρων της εξόδου, προσφέροντας μια κάποια ανακούφιση στην αγορά, ενώ στις βρετανικές επιχειρήσεις θα δοθεί περίοδος χάριτος να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Η Τερέζα Μέι είναι πρόθυμη να θέσει στην κρίση του Κοινοβουλίου το κείμενο της συμφωνίας, οπότε ίσως η αποχώρηση να αποβεί ηπιότερη», επισημαίνει η Στέφανι Εκολο, υπεύθυνη στρατηγικής στην Μarket Securities. Την Τρίτη, οπότε δόθηκε και η ομιλία, η στερλίνα εκτινάχθηκε, αλλά ο FTSE 100 ανέκοψε την επί 14 ημέρες άνοδό του και έκλεισε με -1,5%. Eίναι πολύ χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του βρετανοολλανδικού κολοσσού Unilever, Πολ Πόλμαν: «Δεν πρέπει να πυροβολήσουμε τον εαυτό μας στα πόδια και οφείλουμε να βρούμε μία λύση μακρόπνοη και επωφελή για τη Βρετανία και την Ευρώπη. Δεν είμαι υπέρ της εξόδου, εντούτοις θα βάλουμε τα δυνατά μας να περιορίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη βλάβη».

Ευρωστία τραπεζών

Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την έξοδο της Βρετανίας, οι μεγάλες τράπεζές της εισέρχονται στο 2017 με πολύ εύρωστους ισολογισμούς – και για την ακρίβεια, τους πιο εύρωστους από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και μετά. Σε έκθεση της Standard & Pοor’s ο αναλυτής Οσμάν Σατάρ αναφέρει ότι «αν και ορισμένοι κάνουν λόγο για πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβάνοντας και μία “σκληρή έξοδο” της Βρετανίας από την Ε.Ε., ασπαζόμαστε μία πιο ισορροπημένη άποψη. Οι προσπάθειες των βρετανικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να εξασφαλίσουν ρευστότητα, καθώς και να αναβαθμίσουν την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων, θα τις καταστήσουν ικανές να αντεπεξέλθουν ακόμα και στη δριμύτερη κάμψη». Επιπλέον, στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως θα μειωθούν οι εφάπαξ δαπάνες του 2017 για θέματα χειρισμών και νομικών διαφορών, αλλά ο τρόπος επίτευξης γνήσιας αύξησης κερδών θα είναι ένα ζητούμενο. Τέλος, όπως παρατηρεί ο Οσμάν Σατάρ, «στην περίπτωση των βρετανικών τραπεζών ισχύει η ρήση ότι οι μελλοντικές προβλέψεις είναι ή λάθος ή τυχερές, δεδομένης της έντονης αβεβαιότητας ενόψει εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Καθώς οι όροι θα διευκρινίζονται και θα ξεκινούν οι διευθετήσεις για την επόμενη φάση, η αβεβαιότητα θα εξανεμίζεται σταδιακά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή