Η ΕΚΤ, έτοιμη για επέκταση του QE εφόσον κριθεί αναγκαίο

Η ΕΚΤ, έτοιμη για επέκταση του QE εφόσον κριθεί αναγκαίο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 19 Ιανουαρίου, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς και να μην προχωρήσει σε αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης, όπως άλλωστε ανέμενε η αγορά. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι έτοιμο να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού είτε σε μέγεθος είτε σε διάρκεια, εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο, ενώ επανέλαβε ότι τα βασικά επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα, για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, τονίζοντας όμως ότι τα ρίσκα παραμένουν αρνητικά, κυρίως λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι αν και ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα 1-2 τρίμηνα, κυρίως ως αποτέλεσμα επιδράσεων βάσης, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για σταθερή ανοδική τάση του δομικού πληθωρισμού.

Στον απόηχο των σχολίων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν προσωρινά, με εκείνη του 10ετούς κυβερνητικού τίτλου να υποχωρεί κοντά στο 0,36%. Ωστόσο, την Παρασκευή ανήλθαν εκ νέου σε υψηλά ενός μήνα πάνω από το 0,40%, ακολουθώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που βρέθηκαν σε νέα υψηλά τις τελευταίες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις νέων ισχυρών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ που ενίσχυσαν την εκτίμηση της αγοράς για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες. Στις αγορές συναλλάγματος, μη καταφέρνοντας να επωφεληθεί από τα θετικά οικονομικά στοιχεία, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε εν αναμονή της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, που είναι προγραμματισμένη στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του ως νέου προέδρου. Στο περιβάλλον αυτό, το ευρώ επωφελήθηκε από την υποχώρηση του δολαρίου, με τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο να κυμαίνεται σε επίπεδα κοντά στα 1,0640 την Παρασκευή μετά πτώση στο 1,587 την προηγούμενη ημέρα και στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή