ΗΠΑ: Τα μέτρα προστατευτισμού επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο

ΗΠΑ: Τα μέτρα προστατευτισμού επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την εβδομάδα που διανύσαμε τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, με τον Dow Jones Index στη Wall Street να ανέρχεται πάνω από τις 20.000 για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μία σειρά θετικών αμερικανικών εταιρικών αποτελεσμάτων και η αισιοδοξία της αγοράς ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε υλοποίηση των εξαγγελιών του στην προεκλογική περίοδο για μέτρα στήριξη της οικονομίας αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που ευνόησαν το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες. Η ενισχυμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επηρέασε αρνητικά τις αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας, καθώς έπειτα από μία περίοδο περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων, η πολιτική του Τραμπ και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγή του σκηνικού με ενίσχυση του πληθωρισμού.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου –ο τίτλος κινείται αντίθετα από την τιμή– βρέθηκε σε υψηλό ενός μήνα 2,55% την Πέμπτη πριν υποχωρήσει μερικώς σε επίπεδα κοντά στο 2,52% την επόμενη ημέρα, παραμένοντας όμως υψηλότερα από τα επίπεδα του 2,30% που καταγράφηκαν στις αρχές του μήνα. Την ανοδική πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών τίτλων ακολούθησαν και τα γερμανικά με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σημειώνει υψηλό κοντά στο 0,50%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει κάνει σαφές ότι εάν χρειαστεί, η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε μέγεθος ή σε διάρκεια, εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο. Σημαντική κίνηση σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες και οι κρατικοί τίτλοι της Ιταλίας με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανέρχεται κοντά στο 2,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2015. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο έχασε έδαφος εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή μέτρων εμπορικού προστατευτισμού από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στην περιοχή 1,0685/90 στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή έπειτα από άνοδο στο 1,0770 νωρίτερα την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου, παραμένοντας όμως υψηλότερα από το χαμηλό 1,0590 που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Κέρδη σημείωσε και η στερλίνα έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας υψηλό κοντά στο 1,27 εν μέσω αισιοδοξίας ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση υποχωρήσει από τη διαπραγματευτική γραμμή για «hard» Brexit.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή