Προστατευτισμός από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα

Προστατευτισμός από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 45% στις κινεζικές εισαγωγές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και πολλοί αναλυτές θεωρούν δύσκολη την εφαρμογή τους, το Πεκίνο από τη δική του πλευρά επιχειρεί να αποτρέψει την περαιτέρω φυγή κεφαλαίων από τη χώρα. Εχοντας πληγεί από μια μαζική έξοδο του ξένου κεφαλαίου στη διάρκεια του περασμένου έτους κυρίως, επιχειρεί να ανακόψει τώρα τις εκροές επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους σε ξένες εταιρείες όταν επιχειρούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Ετσι, η κρατική Υπηρεσία Συναλλάγματος απαιτεί επιπλέον έγγραφα από όσες εταιρείες επιχειρούν να μεταφέρουν στις χώρες προέλευσής τους εμβάσματα άνω των 50.000 δολαρίων από άμεσες επενδύσεις τους στην Κίνα. Μεταξύ άλλων, οφείλουν να ενημερώσουν τις Αρχές και να τεκμηριώσουν την προέλευση των χρημάτων αλλά και να δώσουν διεξοδικές πληροφορίες για τα μελλοντικά σχέδιά τους. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει πως ορισμένες συμφωνίες έχουν καθυστερήσει στην Κίνα, καθώς οι κινεζικές τράπεζες δίνουν την έγκρισή τους και μάλιστα με καθυστέρηση μόνον όταν ο αγοραστής είναι κινεζική επιχείρηση. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται, άλλωστε, στις διαμαρτυρίες των ξένων τραπεζών πως οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές τούς δίνουν αποσπασματική ενημέρωση χωρίς να δημοσιοποιούν ακριβώς τους νέους κανόνες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εξηγήσουν στους πελάτες τους την κατάσταση.

Εχουν προηγηθεί τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η νομισματική αρχή του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις σε γουάν μειώθηκαν κατά 12,9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008, οπότε οι καταθέσεις σε γουάν είχαν μειωθεί κατά 9,5% σε ένα μήνα. Στο μεταξύ, το διεθνές σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας Swift έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την αξία όσων διεθνών συναλλαγών έγιναν σε γουάν τον περασμένο μήνα να έχει μειωθεί κατά 29,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή