Υποχώρηση δολαρίου στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed

Υποχώρηση δολαρίου στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής της Fed, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, αποφάσισε ομόφωνα να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη διήμερη συνεδρίαση 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου με το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο εύρος 0,50%-0,75%. Στην επίσημη ανακοίνωση, η Fed ανέφερε ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περαιτέρω τα τελευταία τρίμηνα, αν και παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2,0%. Γενικότερα, η Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε μια πιο θετική εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η Επιτροπή αναμένει ότι με σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οικονομική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα βελτιωθούν περαιτέρω και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,0% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση της αγοράς, αναμένονται δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο έτος, με το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο εύρος 1,00%-1,25% τον Δεκέμβριο του 2017. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων τιμολογούν αυτή τη στιγμή πιθανότητα 70% περίπου για μια αύξηση τον Ιούνιο, ενώ για τον Δεκέμβριο η πιθανότητα φτάνει το 93%.

Με τη Fed να μη σηματοδοτεί μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς, το δολάριο βρέθηκε υπό πίεση. Σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ και του επικεφαλής του νεοσύστατου συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου Πίτερ Ναβάρο νωρίτερα στην εβδομάδα, που έδωσαν την εντύπωση πως η νέα διακυβέρνηση της χώρας ενδέχεται να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου», είχαν επίσης αρνητική επίδραση στο δολάριο. Ενδεικτικά, ο δολαριακός δείκτης DXY υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 μηνών 99,233 την Πέμπτη, πριν σημειώσει μικρή ανάκαμψη λίγο πάνω από τις 100 μονάδες την Παρασκευή, ύστερα από τη δημοσίευση θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας (νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP) για τον μήνα Ιανουάριο και εν όψει της έκθεσης για τις νέες θέσεις εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα που αναμενόταν να δημοσιευθούν αργότερα στην ημέρα (το παρόν άρθρο συγγράφηκε πριν από την ανακοίνωση των εν λόγω στοιχείων). Επωφελούμενο από τη γενικότερη αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ βρέθηκε την Πέμπτη πάνω από το 1,0800 για πρώτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, πριν υποχωρήσει στο 1,0725 το μεσημέρι της Παρασκευής, παραμένοντας όμως υψηλότερα από το χαμηλότερο επίπεδο της εβδομάδας 1,0620 που είδαμε τη Δευτέρα.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή