Μειώνουν τον αριθμό των αναλυτών τους οι επενδυτικές τράπεζες

Μειώνουν τον αριθμό των αναλυτών τους οι επενδυτικές τράπεζες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότεροι κατά 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2012 είναι οι αναλυτές και οι ερευνητές των επενδυτικών τραπεζών, καθώς ο κλάδος αναγκάστηκε να προβεί σε περικοπές εξαιτίας της μείωσης των κερδών αλλά και των αυστηρότερων ρυθμίσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Coalition, που συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία από το 2012 και μετά, οι περικοπές στον κλάδο θα συνεχισθούν και θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στο Bloomberg, ο Μάθιου Μπέκεντορφ, στέλεχος της Vontobel Asset Management, «το κόστος θα προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στον κλάδο, ο οποίος δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες συνθήκες και θα αναγκασθεί να υιοθετήσει σκληρές λύσεις».

Η κερδοφορία του ερευνητικού σκέλους των επενδυτικών μειώνεται συνεχώς από τη στιγμή που έσκασε η «φούσκα» των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Τότε οι κατηγορίες περί παραπλανητικών ή και ψευδών πορισμάτων ερευνών οδήγησαν στην επιβολή αυστηρότερων κανόνων σχετικών με τη χρήση αναλυτών στις επενδυτικές επιχειρήσεις. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες που είχαν πλέον αποκτήσει γνώση και επίγνωση της κατάστασης άρχισαν να μειώνουν το προσωπικό των ερευνητικών τους τμημάτων, καθώς αυτά συνέδραμαν ελάχιστα στα κέρδη των εταιρειών. Οι νέες ρυθμίσεις που αναμένεται να επιβάλει η Ε.Ε. θα επιδεινώσουν την κατάσταση στον κλάδο των ερευνητών, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων θα υποχρεούνται να πληρώνουν άμεσα τις τράπεζες κάθε φορά που κάνουν χρήση μιας έρευνάς τους.

Κι ενώ οι νέοι αυτοί κανόνες αφορούν μόνον τις επενδυτικές της Ε.Ε., αναμένεται να τους υιοθετήσουν οι μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου στις ΗΠΑ. Δημοσκόπηση που διεξήγαγε πέρυσι η εταιρεία Auinlan & Associates μεταξύ των 30 διεθνών επενδυτικών ομίλων και επενδυτικών τραπεζών, κατέδειξε πως επίκειται μείωση 30% των προϋπολογισμών για την έρευνα. Σύμφωνα με τον Τζορτζ Κοζνέτσοφ, επικεφαλής του τομέα ερευνών της Coalition, «υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα παραγωγικής δυνατότητας και αυτό θα αντιμετωπισθεί τα επόμενα χρόνια». Μέχρι στιγμής η έρευνα στις επενδυτικές χρηματοδοτείται κυρίως από προμήθειες επί των συναλλαγών. Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων στελεχώνουν τα δικά τους τμήματα ερευνών και αναλύσεων, ενώ πολλοί σχεδιάζουν να περικόψουν τις δαπάνες για εξωτερικούς συνεργάτες ερευνητές. Διατηρούν, πάντως, την αίγλη τους οι ανεξάρτητοι ερευνητές οι οποίοι, έχοντας διαφορετική προέλευση και διαφορετικούς στόχους, άλλαξαν άρδην το τοπίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Σύμφωνα με την Coalition, οι μεγαλύτερες περικοπές έγιναν σε κάποιες από τις μεγάλες τράπεζες, όπως οι JPMorgan, Deutsche Bank, Barclays, Goldman Sachs, Morgan Stanley HSBC. Πολλές μικρότερες χρηματιστηριακές, πάντως, έχουν προβεί σε ανάλογα εκτεταμένες περικοπές. Ενδεικτικά, το Bloomberg παραθέτει το παράδειγμα δύο αναλυτών, του Ντέιβιντ Αντερ και του Ιαν Λίντζεν, που πέρυσι θεωρήθηκαν για ενδέκατη συναπτή χρονιά η καλύτερη ομάδα αναλυτών στη δημοσκόπηση της Institutional Investors. Και όμως τη στιγμή που διεξαγόταν η έρευνα ήσαν και οι δύο άνεργοι, καθώς η εταιρεία τους, η CRT Capital Group, βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή