Ολη η τουρκική δημόσια περιουσία στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Ολη η τουρκική δημόσια περιουσία στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας θα απορροφήσει όσα μερίδια ελέγχει το δημόσιο στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Στόχος του είναι να αντλήσει από την πώλησή τους κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων υποδομής. Τη μεταβίβαση αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση, που δημιούργησε το επενδυτικό ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Πρόθεσή της είναι να τονώσει την τουρκική οικονομία που παραπαίει έπειτα από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Περιέρχονται, έτσι, στον έλεγχο του τουρκικού επενδυτικού ταμείου το κρατικό μερίδιο στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Turkiye Halk Bankasi AS, στην οποία το κράτος είχε έως χθες το 51,1%, και το 49,1% των τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines. Περιέρχονται επίσης στον έλεγχο του ταμείου και το 73,6% της εταιρείας Borsa Istanbul, που ελέγχει το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το 7% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Turk Telekomunikasyon, αλλά και τα μερίδια της κυβέρνησης στα ορυχεία ΕΤΙ Maden Isletmeleri Genel Mudurlugu, στα ταχυδρομεία και στην εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης.

Θα μεταβιβασθούν, άλλωστε, στο επενδυτικό ταμείο για χρονικό διάστημα τριών μηνών οι εγκαταστάσεις του ταμείου στήριξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αξίας 810 εκατ. δολαρίων, όπως και μεγάλες εκτάσεις γης στις τουριστικές περιοχές της Αττάλειας, της Σμύρνης και του Αϊδινίου. Τέλος, η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει το μερίδιό της στην κρατική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών και στον ιππόδρομο για τα επόμενα 49 έτη.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε πως το πρωθυπουργικό γραφείο θα διαχειρίζεται το κρατικό ταμείο στο πλαίσιο ενός στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα τεθεί υπό την κρίση της κυβέρνησης. Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα η υποβάθμιση του τουρκικού χρέους στο επίπεδο των «ομολόγων σκουπιδιών» από τον οίκο Fitch Ratings, τον τελευταίο που δεν είχε ακόμη βαθμολογήσει τόσο χαμηλά την Τουρκία. Οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι επικρίνουν, πάντως, την κίνηση της κυβέρνησης, που ενδέχεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. «Η κίνηση αυτή θα αυξήσει τον πολιτικό έλεγχο σε αυτές τις επιχειρήσεις», έσπευσε να σχολιάσει ο Βολφάνγκο Πικόλι, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Teneo Intelligence, που υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να τονώσει το προφίλ της με επενδυτικά σχέδια ιδιαιτέρως προβεβλημένα.

Αρνητική είναι η αντίδραση μελών της αντιπολίτευσης, όπως ο Τσετίν Οσμάν Μπουντάκ, βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, και εκτιμά πως «η κίνηση αυτή δεν θα είναι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού». Οπως επισημαίνει ο ίδιος: «Τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας θα προσφερθούν σε ένα φορέα που δεν θα εποπτεύεται και θα είναι προικισμένος με υπερεξουσίες».

Το 2013 η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε διεθνείς τράπεζες για να αναλάβουν την πώληση 6,7% από το μερίδιό της στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom, της οποίας το 55% ελέγχει η Oger Telecom Ltd του Ντουμπάι – συνολικά, το μερίδιο της τουρκικής κυβέρνησης ανέρχεται στο 31,7% έπειτα από αγορές μετοχών. Τα σχέδιά της, πάντως, δεν έχουν ευοδωθεί έως τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή