Η Κομισιόν υπενθυμίζει στη Βρετανία ότι έχει κόστος το «διαζύγιο»

Η Κομισιόν υπενθυμίζει στη Βρετανία ότι έχει κόστος το «διαζύγιο»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς παρατείνεται ο προβληματισμός της Βρετανίας για το ύψος των υποχρεώσεών της έναντι των εταίρων της και για το κόστος του «διαζυγίου» της από την Ε.Ε., η Κομισιόν επέλεξε χθες να παρομοιάσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας έναντι των εταίρων της με κάτι εξαιρετικά οικείο στους Βρετανούς: με μια παρέα που πηγαίνει σε ένα μπαρ και παραγγέλνει τα ποτά όλα μαζί.

«Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα μπαρ με 27 φίλους και να παραγγέλνεις από μία μπίρα για τον καθένα. Οσο συνεχίζεται το πάρτι, πρέπει να πληρώσεις τον λογαριασμό», σχολίασε ο Ελληνας εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς μερίδα ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία υποστηρίζει πως η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να εισφέρει τίποτε άλλο στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Επισήμως, άλλωστε, η Βρετανία δεν αναγνωρίζει το ποσό των 60 δισ. ευρώ, στο οποίο υπολογίζουν οικονομικοί αναλυτές ότι ανέρχονται οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. Είναι, ωστόσο, σαφές πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για το κόστος του «διαζυγίου», ώστε να μπορούν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται τους όρους της μελλοντικής σχέσης τους.

Οπως τόνισε ο κ. Σχοινάς, «οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της Βρετανίας για τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό υπολογίζονται από κοινού μαζί με εκείνες των υπολοίπων κρατώ-μελών, οπότε, αν δεν πληρωθούν από τη Βρετανία, τότε θα πρέπει να καλύψουν τον λογαριασμό οι άλλες 27 χώρες-μέλη».

Υπενθύμισε, επιπλέον στη Βρετανία ότι οφείλει «να τιμήσει εις το ακέραιον» τις οικονομικές υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει σε όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της στην Ε.Ε., καθώς κι εκείνες που «ενδεχομένως να αναλάβει».

Μέλη της κυβέρνησης Μέι έχουν ταχθεί υπέρ της ιδέας να καταβάλει η Βρετανία στις Βρυξέλλες το τίμημα που κρίνεται αναγκαίο για να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά και μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Τη θέση αυτή έχουν υποστηρίξει, μάλιστα, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών και υποστηρικτής του «διαζυγίου» με την Ε.Ε., Φίλιπ Χάμοντ.

Οι δύο πολιτικοί υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να αποκλειστεί μια διευθέτηση, στο πλαίσιο της οποίας θα καταβάλει η Βρετανία εισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., προκειμένου να παραμείνει στην ενιαία αγορά. Θα πρόκειται για συμφωνία ανάλογη με εκείνης τη Νορβηγίας ή ακόμη και της Ελβετίας.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, με τις θέσεις τους αυτές διακινδυνεύουν να εξοργίσουν όσους Βρετανούς ψήφισαν υπέρ του Brexit και θεωρούν δυνατόν να συνάψει η χώρα μια συμφωνία που θα την απαλλάξει από τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Δεν λείπουν, άλλωστε, οι οπαδοί του λεγόμενου «σκληρού» Brexit που ζητούν να αποσχισθεί ολοκληρωτικά η Βρετανία από την Ε.Ε., διαρρηγνύοντας πλήρως κάθε δεσμό μαζί της.

Ενδεικτική περίπτωση της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βρετανία σε ό,τι αφορά τις οικονομικές της εκκρεμότητες προς την Ε.Ε., ο Πίτερ Μπον, ευρωσκεπτικιστής του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι «οι άνθρωποι θα αγανακτήσουν τελείως αν βγούμε από την Ε.Ε. και στη συνέχεια εξακολουθούμε να πληρώνουν 17,5 δισ. ευρώ τον χρόνο ή 23 δισ. ευρώ τον χρόνο, ή όποιο ποσό προκύψει, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά το ύψος των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας που θα πρέπει να καταβάλει στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την απόσχισή της από την Ε.Ε., τα 60 δισ. ευρώ δηλαδή, είναι προϊόν εκτιμήσεων από οικονομικούς αναλυτές και όχι από επίσημα όργανα.

Εχει προκύψει βάσει των εκτιμώμενων μη καταβληθεισών εισφορών της Βρετανίας, βάσει των υποχρεώσεών της στα συνταξιοδοτικά ταμεία των υπαλλήλων, θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., βάσει εγγυήσεων δανείων, αλλά και των επενδύσεων που έχουν γίνει από την Ε.Ε. στη Βρετανία.

Σημειωτέον ότι η αρχική εκτίμηση της εφημερίδας Financial Times το φθινόπωρο ανέβαζε το ποσό μόνο στα 20 δισ. ευρώ. Ακολούθησε, όμως, σύντομα άλλο ένα ρεπορτάζ, στο οποίο η βρετανική εφημερίδα αναγνώρισε ότι θα πρόκειται για ποσό πολλαπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή