Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου, διαγράφοντας την πτώση που είχαν σημειώσει στις αρχές της εβδομάδας, χάρη σε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ εφαρμόζουν πλήρως τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν χθες το μεσημέρι κατά 0,96% στα 53,45 δολ. το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχυόταν κατά 1,11% στα 56,25 δολ. το βαρέλι. Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν καλύψει σε ποσοστό 90% τους στόχους για μείωση της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση έχει αυξηθεί ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει ωθήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, δυναμική που περιορίζει τις τιμές γύρω τα 55 δολ. το βαρέλι.

Πτωτικά ο χρυσός

H τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες στις πρωινές συναλλαγές από τα υψηλά τριμήνου (1.244,67 δολάρια η ουγγιά), αλλά σε ορίζοντα 10μήνου θα ενισχυθεί, προσφέροντας ασφαλή επενδυτική επιλογή έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η χθεσινή πτώση συνδέεται με τα στοιχεία που επιβεβαίωσαν την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας – ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε και τα αποθέματα του χονδρεμπορίου ενισχύθηκαν. Aυτή η κατάσταση δίνει περισσότερες πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και προσωρινή απομάκρυνση των επενδυτών από τον χρυσό. Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν έως τα τέλη της χρονιάς άνοδο της τιμής του κατά 6% στα 1.300 δολάρια η ουγγιά από τα 1.235,50 δολάρια η ουγγιά σήμερα. Ο βασικός λόγος, ο οποίος θα αποτρέψει τους επενδυτές από άλλα επενδυτικά προϊόντα, θα είναι η επίταση του πολιτικού κινδύνου στις ΗΠΑ. Κατά τον Ντέιβιντ Ρος, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Independent Strategy, ο χρυσός θα ανέλθει, τα άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα, αναμένεται να έχουν αρνητική απόδοση. «Η προεδρία Τραμπ δημιουργεί αβεβαιότητα, προξενώντας ένταση και αβεβαιότητα διεθνώς, οδηγώντας πιθανώς σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και άλλους», τονίζει ο κ. Ρος.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Eβδομάδα ισχυρών κλυδωνισμών ήταν για τα ελληνικά ομόλογα αυτή που ολοκληρώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread του 10ετούς ομολόγου από 702 μονάδες βάσης που είχε κυμανθεί στο ξεκίνημα της εβδομάδας έφθασε να διαπραγματεύεται στις 753 μ.β. στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης και υποχώρησε ελαφρά στις 746 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου. Οι αποδόσεις των τριών κρατικών ομολόγων έχουν αναρριχηθεί σε επίπεδα χρεοκοπίας της χώρας όσο παραμένει η εκκρεμότητα του κλεισίματος της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο στο ξεκίνημα της εβδομάδας είχε απόδοση 10,15% και την περασμένη Πέμπτη εκτοξεύθηκε στο 14,16% για να υποχωρήσει ελαφρά στο 12,55% τη χθεσινή μέρα. Η απόδοση του 3ετούς διαπραγματευόταν στο 8,25% στην αρχή της εβδομάδας για να αναρριχηθεί στο 10% στις 9 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή