ΗΠΑ: Ενίσχυση δολαρίου εν αναμονή «πρωτοφανών» αλλαγών στη φορολογία

ΗΠΑ: Ενίσχυση δολαρίου εν αναμονή «πρωτοφανών» αλλαγών στη φορολογία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση του κλίματος στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, μετά τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ σε συνάντησή του με γενικούς διευθυντές αερογραμμών, ότι στις προσεχείς δύο με τρεις εβδομάδες θα ανακοινώσει «πρωτοφανείς» αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διευκρίνισε εάν τα νέα μέτρα θα αφορούν συγκεκριμένα τον ταξιδιωτικό τομέα ή τη γενικότερη οικονομία, η αγορά θεώρησε ότι οι δηλώσεις αυτές σχετίζονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του για μείωση του φορολογικού συντελεστή για εταιρικά κέρδη από 35% σε 15%, μείωση του αριθμού φορολογικών κλιμακίων για το προσωπικό εισόδημα από 7 σε 3, με τον ανώτατο συντελεστή στο 33% από 39,6% και μείωση του φορολογικού συντελεστή για εφάπαξ επαναπατρισμό εταιρικών κερδών στο 10% από 35%. Τα θετικά στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, τα ισχυρότερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου στις ΗΠΑ και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που έδειξαν απρόσμενη πτώση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, συνέβαλαν επίσης στην αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Ως αποτέλεσμα, τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως τα κυβερνητικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας και ο χρυσός κινήθηκαν πτωτικά. Χαρακτηριστικά, έπειτα από πτώση σε χαμηλό τριών εβδομάδων κοντά στο 2,32% την Πέμπτη, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου των ΗΠΑ δέχθηκε εκ νέου ανοδικές πιέσεις και βρέθηκε σε επίπεδα πάνω από το 2,41%, παραμένοντας όμως χαμηλότερα από τα υψηλά της εβδομάδας 2,47% που είδαμε τη Δευτέρα. Ανάλογη κίνηση κατέγραψε και ο 10ετής τίτλος της Γερμανίας συμβάλλοντας στη μείωση των διαφορικών αποδόσεων (yield spreads) με τους αντίστοιχους τίτλους χωρών της περιφέρειας, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες λόγω αυξημένων πολιτικών ανησυχιών εν όψει σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων σε ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία). Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά, με τον ενδεικτικό δείκτη DXY ο οποίος αποδίδει την αξία του νομίσματος έναντι νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 1,0%. Εν μέσω της γενικότερης ενδυνάμωσης του δολαρίου και αυξημένης αβεβαιότητας κυρίως για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το ευρώ βρέθηκε στο 1,0640 δολ. την Παρασκευή για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου έπειτα από προσωρινή άνοδο κοντά στο 1,080 στις αρχές της εβδομάδας.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή