Με εμπορικές συμφωνίες με Ασία απαντά η Ε.Ε. στις απειλές των ΗΠΑ

Με εμπορικές συμφωνίες με Ασία απαντά η Ε.Ε. στις απειλές των ΗΠΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την απειλή του αμερικανικού οικονομικού προστατευτισμού και το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην Ασία και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, ώστε να εξασφαλίσει συνεχιζόμενη πρόσβαση για τις εξαγωγές της.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να προσφύγει, από κοινού με άλλους εμπορικούς εταίρους, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στην περίπτωση που φορολογήσει τις εισαγωγές η κυβέρνηση Τραμπ. Οπως αποκάλυψε στους Financial Times τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Γίρκι Κατάινεν, η Ενωση θα ήθελε να αποφύγει έναν «καταστροφικό» εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ωστόσο είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της και την ισχύ των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Παράλληλα, η Ενωση εντείνει την προσπάθεια να ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες με χώρες της Ασίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ενωση διαπραγματεύεται με 10 από τις 12 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (TPP), συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur) και προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις με χώρες του Περσικού Κόλπου που έχουν «βαλτώσει» από το 2008.

«Είναι ορθό να αυξήσουμε τις πολιτικές προσπάθειες στη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων. Δεν πρόκειται για μια κίνηση κατά των ΗΠΑ, αλλά πολλοί από τους εταίρους μας έχουν διαμηνύσει ότι έχουν ανάγκη από σαφή σημάδια πως δεν στρέφεται προς τον προστατευτισμό ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε ο κ. Κατάινεν στους Financial Times. «Αν κάποιος ενεργεί κατά των συμφερόντων μας ή κατά των διεθνών κανόνων στο εμπόριο, εμείς διαθέτουμε τους μηχανισμούς ώστε να αντιδράσουμε», προσέθεσε ο κ. Κατάινεν, επίτροπος αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο. «Διαθέτουμε τον νομικό μηχανισμό εντός της Ε.Ε., αλλά και συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΠΟΕ, και θέλουμε να σεβαστούμε τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες». Στην περίπτωση που η Ε.Ε. χάσει την προσφυγή κατά των αμερικανικών δασμών, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή εμπορικών αντιποίνων ύψους 385 δισ. δολαρίων τον χρόνο εις βάρος των αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών, προειδοποιεί ο κ. Τσαντ Μπράουν, ειδικός στις εμπορικές διενέξεις εντός ΠΟΕ, ο οποίος εργάζεται στο Peterson Institute for International Economics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή