Ασιατικά funds αναζητούν ευκαιρίες

Ασιατικά funds αναζητούν ευκαιρίες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Στον σύγχρονο επενδυτικό κόσμο, κινητήριος δύναμη για τη σύναψη συμφωνιών δεν είναι οι αμερικανικές ή βρετανικές τράπεζες, αλλά οι κολοσσοί της Ασίας που διαθέτουν άφθονο ρευστό. Η Softbank, ο ιαπωνικός όμιλος τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, απέκτησε τον έλεγχο εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity), η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η HNA Group, ένας κινεζικός όμιλος αεροναυπηγικής και ναυτιλίας, εξαγόρασε μερίδιο σε εταιρεία κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) τον περασμένο μήνα. Μία εβδομάδα πριν είχε εξαγοράσει επενδυτική εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία. Η HNA Group είχε, επίσης, σπεύσει να αποκτήσει τον έλεγχο μιας βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας και της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ο Μασαγιόσι Σον, δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Softbank, επιθυμεί να δημιουργήσει την «Berkshire Hathaway» στον χώρο της τεχνολογίας. H Berkshire Hathaway είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με έσοδα 210,82 δισ. δολάρια το 2015, της οποίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ.

Τον Ιανουάριο, ο Μασαγιόσι Σον συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής της Softbank δεσμεύθηκε να επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του νέου επενδυτικού κεφαλαίου Softbank Vision Fund, συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων.

Για τη «μετριοπαθέστερη» NA Group, η οποία διατηρεί συμφέροντα στον χώρο του cloud computing (υπολογιστικό νέφος), των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων, η εξαγορά της εταιρείας κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου SkyBridge Capital τον περασμένο μήνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στη «δημιουργία μιας παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων».

Οι συμφωνίες αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που οι ασιατικές εταιρείες αναζητούν καθοδήγηση για το πού να επενδύσουν τεράστια κεφάλαια και να εξελιχθούν σε κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας. Αρκετές από αυτές τις εταιρείες διαθέτουν δισ. δολάρια και έχουν προσλάβει τράπεζες στη Νέα Υόρκη για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν επενδύσεις κυρίως σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ασφάλειες.

Είναι περίοδος ευκαιριών για αγοραστές και πωλητές. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να πουλήσουν οι συνεταίροι τα μερίδιά τους σε εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Μετά την πάροδο ετών με απογοητευτικές αποδόσεις και την προτίμηση των επενδυτών σε προϊόντα με χαμηλότερες προμήθειες, αυτοί οι κλάδοι των επενδύσεων δεν έχουν την αίγλη που είχαν στο παρελθόν. «Δέχονται, σαφώς, περισσότερες προκλήσεις σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε ο Μάικλ Ρις, επικεφαλής της Dyal Capital Partners, η οποία αγοράζει μερίδια σε εταιρείες private equity και hedge funds. Αντιμέτωπες με δύσκολες συνθήκες στις αγορές, αρκετές εταιρείες hedge funds αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο και να επιστρέψουν στους πελάτες τα χρήματά τους. Λόγω μεγάλων απωλειών και απομάκρυνσης κεφαλαίων από επενδυτές, η Fortress Investment Group αναγκάστηκε να κλείσει ένα από τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, συνολικής αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.

Οι νέες ασιατικές εταιρείες, με διάθεση να κλείσουν συμφωνίες, έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν και να επεκταθούν χωρίς υψηλό κόστος. Η Softbank πλήρωσε 3,3 δισ. δολάρια για τη Fortress Investment Group. Στη δημόσια εγγραφή της Fortress, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2007, είχε αποτιμηθεί στα 7,4 δισ. δολάρια. Στο χρηματιστηριακό ντεμπούτο της κάθε μετοχή έφθανε τα 35 δολάρια. Τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της πώλησης της Fortress, η τιμή της μετοχής περιοριζόταν σε λιγότερο από 6 δολάρια. «Οι ασιατικοί όμιλοι αποκτούν ένα παράθυρο στον αμερικανικό κόσμο των επενδύσεων», δηλώνει ο Τεντ Γκούντεν, γενικός διευθυντής στην Berkshire Capital, με εξειδίκευση στην πώληση επενδυτικών εταιρειών.