Στους φορολογικούς κινδύνους εστιάζουν οι επιχειρήσεις

Στους φορολογικούς κινδύνους εστιάζουν οι επιχειρήσεις

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 75% των επιχειρήσεων αναφέρει τη διαχείριση του φορολογικού κινδύνου ως μία από τις σπουδαιότερες προτεραιότητές του σε σχέση με τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις, σύμφωνα με την έρευνα της EY, «In the spotlight: a new era of transparency». Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 623 φορολογικά και οικονομικά στελέχη από 36 χώρες, διαπιστώνει πως το προαναφερθέν ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 66% που κατέγραψε η αντίστοιχη έρευνα του 2013. Η αύξηση αυτή αντανακλά την εντυπωσιακή επίδραση των διεθνών εκκλήσεων για μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια στα θέματα προς συζήτηση από τα διοικητικά συμβούλια.

Καθώς πρωτοβουλίες όπως οι δράσεις BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) του ΟΟΣΑ υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους, οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη πίεση να δράσουν προληπτικά σχετικά με τη γνωστοποίηση των ενδοομιλικών τους τιμολογήσεων. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι το 21% των επιχειρήσεων υστερεί ως προς τη λειτουργική του ετοιμότητα προκειμένου να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ενδοομιλικών τιμολογήσεων, ενώ μόνο το 21% έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους διεθνείς κανόνες τεκμηρίωσης ενδοομιλικών τιμολογήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η νέα περίοδος φορολογικής διαφάνειας προκαλεί σημαντικές αλλαγές σε όλο το φάσμα των σύγχρονων φορολογικών λειτουργιών και, συνεπώς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκκινήσουν τη διαδικασία συλλογής των απαραίτητων πληροφοριών, προκειμένου να οικοδομήσουν σαφέστερη και βελτιωμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις. Η προσαρμογή σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα θα αποτελέσει το κλειδί για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής και πλήρως συμμορφούμενης πολιτικής ενδοομιλικών τιμολογήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή