Αγνωστη λέξη επί 25 χρόνια η ύφεση για την οικονομία της Αυστραλίας

Αγνωστη λέξη επί 25 χρόνια η ύφεση για την οικονομία της Αυστραλίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί 25 ολόκληρα χρόνια αναπτύσσεται αδιάκοπα η οικονομία της Αυστραλίας. Αν και καταγράφηκε συρρίκνωση 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης επανήλθε σε θετική τροχιά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, φθάνοντας το 1,1%. Ετσι, η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε κατά 2,5% σε όλη τη διάρκεια του 2016 και βοήθησε την οικονομία της Αυστραλίας να αναδειχθεί στην κορυφή του πίνακα των χωρών του G7 που έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις. Τελευταία φορά που η αυστραλιανή οικονομία βρέθηκε σε υφεσιακό έδαφος ήταν το 1992.

Τα σιδηρομεταλλεύματα και ο άνθρακας είναι δύο από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Αυστραλίας, διότι σημειώνουν υψηλό αριθμό εξαγωγών κυρίως προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Επίσης, ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον εστίασε στην αύξηση των επενδύσεων κατά 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ηταν η πρώτη άνοδος έπειτα από πτωτική πορεία για 12 συναπτά τρίμηνα. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και αποτυπώνουν τις επιτυχημένες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην οικονομία», δήλωσε ο κ. Μόρισον.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Πολ Νταλς, δήλωσε ότι η δραστηριότητα στην οικονομία της Αυστραλίας επανήλθε σε υψηλά επίπεδα. «Η επιστροφή της ανάπτυξης μετά τη συρρίκνωση του τρίτου τριμήνου δεν εξαλείφει μόνο τους φόβους για ύφεση αλλά και ενισχύει τις ελπίδες για ταχεία ανάπτυξη από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων», σχολιάζει ο Σέιν Ολιβερ, στέλεχος της AMP Capital, στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. «Είναι πολύ πιθανόν ο ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει το 3% το 2017».

Ο αγροτικός κλάδος συνεισφέρει κατά 3% στο ΑΕΠ της αυστραλιανής οικονομίας. Αφορά την παραγωγή βόειου κρέατος, βάμβακος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αποξηραμένων φρούτων, σιτηρών, ρυζιού, ζάχαρης και μαλλιού. O κλάδος εξόρυξης ορυκτών μετάλλων αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας της Ωκεανίας. Η Αυστραλία εμφανίζει τις μεγαλύτερες εξαγωγές άνθρακα παγκοσμίως. Η ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων προαναγγέλλει θετικές εξελίξεις για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2017.

Ομως, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας δεν φαίνεται να επαναπαύεται λόγω του θετικού αποτελέσματος που καταγράφηκε το 2016. «Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι η ανάπτυξη δεν είναι δεδομένη. Θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι αυτά τα οφέλη είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλους τους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Μόρισον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή