Διαγκωνίζονται για την Aramco τα χρηματιστήρια

Διαγκωνίζονται για την Aramco τα χρηματιστήρια

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου έχει προκαλέσει η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να εισαγάγει το 5% της Aramco όχι μόνο στο δικό της χρηματιστήριο αλλά τουλάχιστον και σε μία διεθνή αγορά. Δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στον κόσμο, που εκτιμάται πως θα αποφέρει έως και 100 δισ. δολάρια, διαγκωνίζονται για να την προσελκύσουν το Τόκιο, η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο και το Τορόντο. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Χιντελόσι Ναγκάτα, υπεύθυνος νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, κάλεσε τη «ναυαρχίδα» του πετρελαϊκού κλάδου του Ριάντ να επιλέξει την αγορά της Ιαπωνίας. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση πως η διοίκηση της Aramco ενδιαφέρεται για το Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Επίσημη αποστολή του οίκου των Σαούντ πρόκειται να επισκεφθεί την Ιαπωνία στις 12 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια των μεγάλων χρηματιστηρίων να προσελκύσουν την εισαγωγή της Aramco αποτελεί «χρυσή» ευκαιρία για τα γραφεία στοιχημάτων. Σύμφωνα με τον Αρούν Καντ, υπεύθυνο του τομέα επενδύσεων στην επενδυτική Leone Hill Capital, τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν 55% να υπερισχύσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ως επιλογή του Ριάντ, προκειμένου «να μείνει ευχαριστημένος ο Τραμπ». Ακολουθούν, δεύτερο σε πιθανότητες το Λονδίνο με 30%, το Τορόντο με 10% και το Χονγκ Κονγκ με 5%. Ο Αρούν Καντ εκτιμά πως το Τόκιο θα κριθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τους Σαουδάραβες, εξαιτίας της αβεβαιότητας που περιβάλλει το γιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή