ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατανάλωση και εξαγωγές οδηγούν σταθερά την ισπανική οικονομία

katanalosi-kai-exagoges-odigoyn-stathera-tin-ispaniki-oikonomia-2178037

Οι καταναλωτικές δαπάνες και οι δυναμικές εξαγωγές συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί η οικονομία της Ισπανίας με ρυθμό 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, εν συγκρίσει με το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, για όλη τη χρονιά εμφάνισε ρυθμό 3,2%, όπως και το 2015, ενώ για το 2017 προβλέπεται βραδύτερη πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 είναι η τρίτη χρονιά ανάκαμψης για την Ισπανία, έπειτα από περίοδο μεγάλης και βαθιάς ύφεσης. Η απασχόληση βελτιώθηκε, ενισχύθηκε η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα διατηρήθηκε χαμηλός ο πληθωρισμός. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή πολλοί Ισπανοί είδαν να περικόπτονται οι αποδοχές τους λόγω κρίσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία της Ισπανίας θα αναδιπλωθεί στο 2,3% το τρέχον έτος, ενώ η Μαδρίτη κάνει λόγο για 2,5%. Οπως αναφέρουν αναλυτές, οι επόμενοι μήνες ενδεχομένως να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολοι, γιατί οι παράγοντες που στήριξαν την ανάπτυξη σταδιακά εξασθενούν. Συγκεκριμένα, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Επιπροσθέτως, αρνητικό αντίκτυπο θα έχει και το γεγονός ότι, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα ανακοπεί. Πάντως, τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο οι προσλήψεις συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή. Ο αριθμός των εργαζομένων που καταβάλλουν κοινωνικές εισφορές αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 74.080. Αυτή η θετική εξέλιξη συνδέεται με το ότι υπήρξαν προσλήψεις στον κλάδο των κατασκευών, στην εκπαίδευση, στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Ο αριθμός όσων καταβάλλουν κοινωνικές εισφορές αποτελεί μέτρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ισπανία. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 402.110, ετησίως, φθάνοντας τα 3,75 εκατομμύρια.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος εκτιμά ότι η ταχύτητα που ανέπτυξε η ισπανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ενδεχομένως να συνεχιστεί και το φετινό πρώτο τρίμηνο. «Αν μη τι άλλο, προσβλέπουμε σε τριμηνιαία ανάπτυξη, η οποία θα παρουσιάσει ρυθμό τουλάχιστον παρόμοιο με εκείνον που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Και συνέχισε: «Το δεύτερο τρίμηνο προβλέπουμε εξασθένηση του πληθωρισμού». Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομία της Ισπανίας σε μεγάλο βαθμό παρέμεινε αλώβητη παρά την πολιτική αστάθεια που σοβεί επί μακρόν. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% το 2016. Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβραδύνθηκαν από το 6% το 2015. Τέλος, αναφέρεται ότι το 2016 έγιναν δύο φορές εκλογές και επί δέκα μήνες τα πολιτικά κόμματα προσπαθούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.