Προς έγκριση από Κομισιόν η εξαγορά της Syngenta

Προς έγκριση από Κομισιόν η εξαγορά της Syngenta

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη διασυνοριακή εξαγορά από κινεζική επιχείρηση, η εξαγορά του ελβετικού κολοσσού Syngenta από την ChemChina, έναντι 43 δισ. δολαρίων, αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εκτίμηση ότι επίκειται έγκρισή της ανήκει στους Financial Times, που σε σχετικό δημοσίευμά τους παραθέτουν δηλώσεις στελεχών της ελβετικής βιομηχανίας σπόρων ότι δεν έχουν λάβει καμία επιστολή με αντιρρήσεις της Κομισιόν. Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, πάντως, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η νέα μεικτή εταιρεία να πλήξει καίρια τον ανταγωνισμό στην αγορά σπόρων και προϊόντων για την αγροτική παραγωγή, να περιορίσει τις επιλογές των αγροτών και, παράλληλα, να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά με τη νέα εταιρεία, η Κομισιόν έχει εξετάσει τη φημολογούμενη εξαγορά μιας άλλης κινεζικής εταιρείας του κλάδου, της Sinochem, από την ChemChina.

Από τον Αύγουστο του 2016 η συμφωνία έχει λάβει την έγκριση των αμερικανικών αρχών επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ, που είναι γνωστή ως CFIUS. Παραμένει, όμως, στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών ανταγωνισμού, που την εξετάζουν παράλληλα με άλλες συμφωνίες στον κλάδο. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, επίκειται η έγκριση μιας άλλης σημαντικής συμφωνίας στον ίδιο τομέα, συγκεκριμένα της συγχώνευσης των Dow και DuPont, αξίας 140 δισ. δολαρίων, που αναμένεται να λάβει χώρα τον Μάρτιο. Η τρίτη συμφωνία που εξετάζει τόσο η Κομισιόν όσο και η αρμόδια αμερικανική αρχή, και αφορά δύο εταιρείες και πάλι του κλάδου των σπόρων, παρασιτοκτόνων και γενικότερα προϊόντων για την αγροτική παραγωγή, είναι η εξαγορά της Monstanto από την Bayer, έναντι 66 δισ. δολαρίων. Ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και αναμένεται ότι η Κομισιόν θα αρχίζει να την εξετάζει πριν από το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή