Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι μακρόχρονες και επώδυνες

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι μακρόχρονες και επώδυνες

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι Βρετανοί βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποχωρεί για λόγους, όμως, που έως τώρα δεν σχετίζονται με το Brexit, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσής του: οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. ενδέχεται να διαρκέσουν χρόνια, με βαρύτατες επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτές ενδέχεται να πλήξουν περαιτέρω τα εισοδήματα των βρετανικών νοικοκυριών που έχουν μειωθεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και δεν αναμένεται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον.

Η πρόβλεψη ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα διαρκέσουν χρόνια ανήκει στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που προειδοποίησε τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες ότι θα είναι δύσκολες και ενδεχομένως να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Μιλώντας σε συνέδριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βρετανίας, υπογράμμισε ότι μία διετία διαπραγματεύσεων είναι εύλογο χρονικό διάστημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. Τόνισε, όμως, πως ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς όλα θα εξαρτηθούν και από τις άλλες χώρες. Συνέστησε, έτσι, στις βρετανικές επιχειρήσεις στάση αναμονής.

Την ίδια στιγμή, ο τέως πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε. Ιρβαν Ρότζερς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ενδέχεται να συνεχισθούν έως και για 10 χρόνια, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο ίδιος προειδοποιεί, όμως, πως το κόστος εξόδου από την Ε.Ε. θα φθάσει στα 60 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να καταβάλει το τίμημα, εφόσον θα είναι πολύ υψηλότερο το κόστος εξόδου της χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία. Ο Ιρβαν Ρότζερς, που σημειωτέον παραιτήθηκε τον Ιανουάριο έχοντας πρώτα εκφράσει πλήρως τη διαφωνία του με το Brexit, τόνισε επίσης ότι η κλίμακα της διαπραγμάτευσης «θα αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο και σίγουρα κάτι που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οπως τόνισε, πολλοί θεωρούν ότι το κόστος μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς καμία συμφωνία οικονομικής φύσης θα είναι τόσο δυσβάστακτο, ώστε θα αποτρέψει μια τέτοια απόφαση.

Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς να έχει συνάψει συμφωνία μαζί της και χωρίς να της έχει καταβάλει όσες πληρωμές της εκκρεμούν, θα προκαλούσε την «έκρηξη μιας βόμβας» στον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. Οπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, οι φτωχότερες χώρες-μέλη της θα χάσουν το 12% της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ παράλληλα θα πιεστούν οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, η Γερμανία και η Γαλλία, να καλύψουν το κενό.

Εν τω μεταξύ, το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση που εξακολουθεί να το συμπιέζει. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, έως το 2021 τα εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών θα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 60 χρόνων. Θα είναι, έτσι, κάθε χρόνο μικρότερο κατά περίπου 5.800 ευρώ από το ποσό στο οποίο θα ανερχόταν αν δεν είχε μεσολαβήσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το εν λόγω ινστιτούτο μιλάει για τη «μακρά σκιά» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα εξακολουθεί να καλύπτει τα εισοδήματα των Βρετανών για αρκετά χρόνια. Εκτιμά πως έπειτα από δύο χρόνια το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών δεν θα έχει αυξηθεί παρά μόνον 2%. Προεξοφλεί, άλλωστε, πως το πρόβλημα θα είναι οξύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ ο χαμηλός ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων και τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Γραφειοκρατία

Τον εφιάλτη ενός γραφειοκρατικού εντύπου 85 σελίδων θα αντιμετωπίζουν πλέον όσοι πολίτες της Ε.Ε. εργάζονται στη Βρετανία και θέλουν να παραμείνουν σε αυτήν και μετά το Brexit. Σε ό,τι αφορά το κόστος της σχετικής αίτησης, το Κέντρο Πόρων Ανατολικής Ευρώπης του Λονδίνου, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, χρεώνει 58 ευρώ επιπλέον, πέραν των 75,4 ευρώ που κοστίζει η αίτηση για κάθε άτομο. Την ίδια στιγμή, δικηγόροι και κάθε είδους άτυποι «σύμβουλοι» χρεώνουν τους μετανάστες από 230 έως 1.200 ευρώ για την παροχή συμβουλών. Το υψηλό κόστος των αιτήσεων έχει προκαλέσει την οργή των μεταναστών, που συγκέντρωσαν ήδη 26.000 υπογραφές σε online διαμαρτυρία. Οσοι προέρχονται από την Ε.Ε. αντιμετωπίζουν, παράλληλα, τη δυσκολία να αποδείξουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια είναι εγκατεστημένοι και εργάζονται στη Βρετανία (προϋπόθεση για την άδεια παραμονής), καθώς οι μετακινήσεις τους από άλλες χώρες-μέλη δεν έχουν καταγραφεί στα διαβατήρια, εφόσον ίσχυε η ελεύθερη διακίνηση ατόμων εντός της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή