Αυξημένες προσδοκίες για άνοδο επιτοκίων Fed στο άμεσο μέλλον

Αυξημένες προσδοκίες για άνοδο επιτοκίων Fed στο άμεσο μέλλον

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To δολάριο ενισχύθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχασαν έδαφος, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων της Fed στο άμεσο μέλλον. Η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί (Παρασκευή, 3 Μαρτίου) με πιθανότητα 88% το ενδεχόμενο αύξησης 25 μ.β. στα επιτόκια της Fed στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, που είναι προγραμματισμένη για τις 14-15 Μαρτίου, έναντι πιθανότητας περίπου 50% στις αρχές της εβδομάδας και 30% στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αγοράς προήλθε κυρίως από δηλώσεις αξιωματούχων της Fed τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών και κάποιοι οι οποίοι μέχρι πρότινος θεωρούνταν διστακτικοί στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων άμεσα, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη υψηλότερων επιτοκίων στο άμεσο μέλλον δεδομένων των βελτιωμένων συνθηκών στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία.

Παράλληλα, στοιχεία των ΗΠΑ για τον δομικό δείκτη της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης έδειξαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε ετών. Δεδομένων των εξελίξεων αυτών, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου, που θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο» στις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων, βρέθηκε στα τέλη της εβδομάδας στο 1,32%, το υψηλότερο των τελευταίων επτάμισι ετών περίπου, έναντι επιπέδων κοντά στο 1,20% λίγες ημέρες νωρίτερα (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή). Υπό πίεση βρέθηκαν και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, επηρεασμένα από την αρνητική πορεία των αντίστοιχων αμερικανικών κυβερνητικών τίτλων, αλλά και τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης που έδειξαν άνοδο του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,0% ετησίως, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών κυρίως λόγω ενίσχυσης των τιμών ενέργειας. Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτη DXY του δολαρίου, ο οποίος αποδίδει την αξία του νομίσματος έναντι νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων, ενισχύθηκε 1,0% σε εβδομαδιαία βάση προσεγγίζοντας υψηλά επτά εβδομάδων. Επηρεασμένο αρνητικά από τη γενικότερη ενδυνάμωση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε προσωρινά σε επίπεδα κάτω από το 1,0500 πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου, πριν ανακάμψει μερικώς κοντά στο 1,0535 την Παρασκευή, παραμένοντας όμως 0,3% περίπου χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Η κίνηση του ευρώ αντανακλά την «αδιαφορία» των επενδυτών στα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης που έχουν ανακοινωθεί, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και, ενδεχομένως, Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή