Γιατί ο εμβληματικός Γουόρεν Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple

Γιατί ο εμβληματικός Γουόρεν Μπάφετ βάζει τα λεφτά του στην καινοτόμο Apple

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tι μπορεί να πείσει έναν μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος παραδοσιακά δεν έλκεται από τις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας, να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αγοράσει ένα αξιοπρόσεκτα μεγάλο μερίδιο της Apple, της τάξεως του 2,5%; Το ερώτημα αφορά τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και την εταιρεία συμμετοχών του, Berkshire Hathaway.

Ως ένας από τους περισσότερο καταξιωμένους και εμβληματικούς ανθρώπους των διεθνών αγορών, αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ότι στις αρχές της χρονιάς διπλασίασε το μερίδιό του στον εν λόγω όμιλο υψηλής τεχνολογίας. Σήμερα κατέχει 133 εκατ. μετοχές του, αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων. Τα 72 εκατ. μετοχές, δηλαδή τις περισσότερες από αυτές, τις απέκτησε μόλις μέσα σε ένα μήνα, από την 1η έως και την 31η Ιανουαρίου. Την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου, η Apple ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2016, οπότε και είχε πωλήσεις αυξημένες κατά 3%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Θεαματική άνοδος

Εκτοτε, από την 31η Ιανουαρίου, ο Γουόρεν Μπάφετ δεν αγόρασε άλλες μετοχές της Apple. Η τιμή της μετοχής της, όμως, ανήλθε κατά 12,6%, ενώ το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει ενισχυθεί θεαματικά κατά 41,3%. Σχολιαστές, όπως ο Στέφεν Γκάντελ στο Reuters, επισημαίνουν ότι ενδεχομένως η συνεχιζόμενη άνοδος της μετοχής μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων σχετίζεται με τον αειθαλή δισεκατομμυριούχο και την επιρροή που ασκεί. Πολύ πιθανόν οι πιστοί θιασώτες του Γουόρεν Μπάφετ να τον ακολουθούν κατά πόδας από τότε που ξεκίνησε τις αγορές μετοχών της Apple έως σήμερα. Βέβαια, όσο ο 86χρονος επενδυτής έδινε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Apple, τόσο ορισμένοι άλλοι απομακρύνονταν. Μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Σόρος (Soros Asset Management), ο Ντέιβιντ Αϊνχορν (Greenlight Capital) και ο Καρλ Αϊκαν, ένας ιδιαίτερα δυναμικός μέτοχος, με άποψη για την πορεία της Apple. Ο τελευταίος πούλησε το μερίδιό του πριν από έξι μήνες, λόγω αμφιβολιών για τις δυνατότητες αύξησης των πωλήσεων. Η εταιρεία ήδη δεσπόζει στην παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών, ενώ το 70% των πωλήσεών της προέρχεται μόνον από το iPhone. Οπως διευκρινίζει ο ζάπλουτος Αμερικανός, δείχνοντας το παμπάλαιο κινητό του με το συρόμενο πορτάκι, «εξακολουθώ να μην είμαι κλασικός επενδυτής της υψηλής τεχνολογίας». Οι κλασικές επιλογές του είναι, μεταξύ άλλων, οι ασφάλειες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι σιδηροδρομικές εταιρείες, οι κτηματομεσιτικοί όμιλοι, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών, καθώς και το λιανεμπόριο.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Γουόρεν Μπάφετ δεν εντυπωσιάστηκε από το φουτουριστικό αυτοκίνητο χωρίς οδηγό τής Apple και εκτίμησε πιο χειροπιαστά πράγματα. Στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC είπε πως αγόρασε μετοχές της Apple για δύο λόγους. Ο διευθύνων σύμβουλός της Τιμ Κουκ κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ τα προϊόντα της του αρέσουν γιατί γαλουχούν γενιές αφοσιωμένων καταναλωτών. «Παρατηρώ τα δισέγγονά μου, όταν τα πηγαίνω για φαγητό με τους φίλους τους, και όλα απαραιτήτως έχουν μαζί τους ένα iPhone – διαθέτουν το τωρινό μοντέλο και θα επιδιώξουν να αγοράσουν το επόμενο», εξομολογείται ο 86χρονος επιχειρηματίας. Και χαριτολογώντας προσθέτει: «Οσο για μένα, μέχρι σήμερα δεν διέθετα τέτοια συσκευή και πιστεύω πως και πολλοί άλλοι στην ηλικία μου βρίσκονται στην ίδια θέση – οπότε για την Apple υπάρχει μια μεγάλη ανεκμετάλλευτη αγορά ανθρώπων 86 χρόνων και άνω».

Το βασικότερο όλων είναι ότι η Apple εναρμονίζεται με τη φιλοσοφία της Berkshire Hathaway. Διαθέτει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα, οργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα επαναγορές ιδίων μετοχών και αποδίδει μερίσματα στους μετόχους. Επίσης, η αναλογία της τιμής της μετοχής προς τα μελλοντικά της κέρδη είναι χαμηλή (14,6%) – αυτό δείχνει πόσο ακριβή θεωρείται μία μετοχή. «Μας ενδιαφέρουν οι επενδυτές μακράς πνοής και αυτό ωφελεί πολύ την Apple», δήλωσε με έκδηλη ικανοποίηση ο επικεφαλής της εταιρείας, Τιμ Κουκ. «Είμαι περήφανος που μας επέλεξε η Berkshire Ηathaway, η οποία κάνει τοποθετήσεις σε βάθος χρόνου, και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλους μετόχους ανάλογης φιλοσοφίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή