Ξεμένει από γουάν και το… Χόλιγουντ

Ξεμένει από γουάν και το… Χόλιγουντ

6' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι πολλά κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ καθώς και πολλές άλλες βιομηχανίες των ΗΠΑ βλέπουν να στερεύει η χρηματοδότηση από το κινεζικό κεφάλαιο εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ως μία ακόμη από τις παρενέργειες της επιθετικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας. Ο σκόπελος, όμως, στον οποίο προσκρούουν πολλές από τις εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων εντός και εκτός Χόλιγουντ με συνέπεια να ανακόπτονται οι ροές κινεζικών κεφαλαίων, δεν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αλλά στο Πεκίνο. Οφείλεται σε αλλαγή στάσης των κινεζικών αρχών, οι οποίες αποφάσισαν να περιορίσουν τις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων. Οι κινεζικές επιχειρήσεις, ωστόσο, εξακολουθούν να επιδεικνύουν την ίδια βουλιμία για τις ξένες επιχειρήσεις και ειδικότερα τις αμερικανικές.

Σύμφωνα με το American Enterprise Institute, οι κινεζικές επενδύσεις ανά τον κόσμο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% το περασμένο έτος, με την αξία τους να φτάνει περίπου στα 175 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2012. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των εξαγορών που ανακοινώθηκαν το 2016, μολονότι δεν έχουν εγκριθεί όλες, φτάνει στα 220 δισ. δολ.

Μπλόκο σε συμφωνίες

Από την αρχή του 2017, άλλωστε, κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει ήδη 14 διασυνοριακές εξαγορές αξίας άνω των 100 εκατ. δολ. κάθε μία. Πολλές από αυτές, όμως, ενδέχεται να ακυρωθούν και ανάμεσά τους και η ηχηρή εξαγορά της αμερικανικής Dick Clark Productions, που διαχειρίζεται τα βραβεία Χρυσές Σφαίρες, από τον κινεζικό κολοσσό Dalian Wanda έναντι 1 δισ. δολαρίων. Και αυτό γιατί ο Γουάνγκ Τζιανλίν, ο Κινέζος μεγιστάνας, ιδιοκτήτης του ομίλου Dalian Wanda και επίδοξος αγοραστής κάποιου εκ των έξι μεγαλύτερων κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ, ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την έγκριση των κινεζικών αρχών στο έμβασμα ύψους ενός δισ. δολαρίων που είναι το τίμημα για την εξαγορά της Dick Clark Productions.

Θα είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές αρχές, τρία διαφορετικά σώματα στα οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις για έγκριση εξαγοράς ξένης επιχείρησης, θα προβάλουν εμπόδια στον Κινέζο μεγιστάνα. Πέρυσι τον Ιανουάριο εξαγόρασε τη Legendary Entertainment έναντι 3,5 δισ. δολ., ενώ παλαιότερα περιήλθαν στον έλεγχό του σειρά κινηματογραφικών και θεατρικών αιθουσών εφόσον διά της AM Entertainment Holdings εξαγόρασε την Carmike Cinemas. Σε ομιλία του στο Νταβός τον Ιανουάριο δήλωσε πως θα υπερβεί όποιο εμπόδιο προκύψει από την ένταση στις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, και τόνισε ότι προβλέπει ετήσιες δαπάνες από 5 έως 10 δισ. δολ. για επενδύσεις στις ΗΠΑ. Στην ίδια ομιλία κάλεσε μάλιστα τον Τραμπ να αντισταθεί στις πιέσεις και να μη θέσει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών τις κινεζικές επενδύσεις στην αμερικανική βιομηχανία θεάματος.

Αναφερόταν στον προβληματισμό που έχει προκαλέσει σε πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον αυτή η επίθεση φιλίας που έχουν εξαπολύσει οι κινεζικές επιχειρήσεις προς τις εταιρείες της Δύσης, αλλά ιδιαιτέρως προς τις αμερικανικές. Κι αυτό γιατί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία η ηγεσία της Κίνας ενεθάρρυνε, αν όχι εξώθησε, τις επιχειρήσεις της χώρας σε μια πυρετώδη εκστρατεία εξαγορών ξένων επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξαν οι κινεζικές επιχειρήσεις στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προσβλέποντας στη μεταφορά τεχνογνωσίας στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Dealogic, περισσότερα από 11 δισ. δολ. δαπάνησαν το 2016 σε εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων κατά κύριο λόγο υψηλής τεχνολογίας . Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η εξαγορά της γερμανικής βιομηχανίας μηχανολογικού εξοπλισμού KraussMaffei από την κινεζική ChemChina έναντι ενός δισ. δολαρίων και η προσφορά εξαγοράς της Aixtron έναντι 760 εκατ. δολ. που υπέβαλε ομάδα Κινέζων επενδυτών. Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ, ανήλθαν σχεδόν στα 25 δισ. δολ. σύμφωνα με το American Entreprise Institute.

Σε ενέργεια και τουρισμό

Το περασμένο έτος, οι επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας υπερέβησαν τα 30 δισ. δολάρια ενώ οι εξαγορές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έφτασαν σχεδόν τα 25 δισ. δολ. Επιπλέον, περίπου 20 δισ. δολ. έφτασαν οι κινεζικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, που κυρίως αφορούσαν την εξαγορά ξενοδοχείων. Και βέβαια η Αμερική είναι η χώρα που προσελκύει στον μέγιστο βαθμό τις κινεζικές επιχειρήσεις, που το περασμένο έτος διοχέτευσαν το 30% του συνόλου των επενδύσεών τους σε αμερικανικές επιχειρήσεις, με την αξία τους να υπερβαίνει τα 50 δισ. δολ.

Ανησυχία για τη μαζική εκροή κεφαλαίων από την Κίνα

Παρά τη δυναμική που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, η επίθεση φιλίας των κινεζικών προς τις δυτικές επιχειρήσεις τείνει να αναχαιτισθεί από τις κινεζικές αρχές καθώς φαίνεται πως το Πεκίνο αλλάζει προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική του. Οι αλλεπάλληλες εξαγορές ξένων επιχειρήσεων υπήρξαν ένας από τους παράγοντες που συνεισέφεραν σε μια μαζική εκροή κεφαλαίων από την Κίνα, την οποία επέτεινε η ανησυχία για τη διαφαινόμενη διολίσθηση του γουάν. Αναπόφευκτο συνεπακόλουθο ήταν μια δραματική μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ετσι, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο έχουν περιοριστεί κάτω από τα 3 τρισ. δολ. καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Η εξέλιξη προβλημάτισε το Πεκίνο και υποκίνησε μια αλλαγή στάσης της χώρας στο θέμα των διασυνοριακών εξαγορών.

Στη διάρκεια του 2016 ακυρώθηκαν εξαγορές 30 ξένων επιχειρήσεων, ευρωπαϊκών και αμερικανικών, συνολικής αξίας 75 δισ. δολαρίων, που είχαν προγραμματίσει οι κινεζικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για αξία επταπλάσια εκείνης των εξαγορών που ακυρώθηκαν το 2015, η οποία δεν υπερέβη τα 10 δισ. δολάρια. Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές, υπουργείο Εμπορίου, Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων αλλά και η σκληρότερη όλων Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος, δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις «παράλογες» εξαγορές, να ελέγχουν διεξοδικά οποιαδήποτε εξαγορά αξίας άνω του ενός δισ. δολ. Ιδιαιτέρως τόνισαν πως θα υποβάλουν σε εξονυχιστικό έλεγχο κάθε πρόταση όταν αφορά επιχειρήσεις πέραν των βασικών επιχειρήσεων του επενδυτή, αλλά και γενικότερα να καταγράφουν και να παρακολουθούν κάθε διασυνοριακή συμφωνία στους τομείς της αγοράς γης, των ξενοδοχείων, των κινηματογραφικών στούντιο, και γενικότερα επενδύσεις στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Και αυτό γιατί πολλές συμφωνίες με εταιρείες στο εξωτερικό έχουν κινήσει υποψίες πως αποτελούν απλώς όχημα για την εξαγωγή συναλλάγματος στο εξωτερικό.

Πολλές από τις προγραμματισμένες εξαγορές που ανακοινώθηκαν το περασμένο έτος δεν είχαν καμία προφανή σχέση με τις δραστηριότητες που είχε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής στο εσωτερικό της Κίνας. Ενδεικτική περίπτωση ήταν η προσπάθεια της κινεζικής ασφαλιστικής Anbang Insurance να εξαγοράσει την αμερικανική αλυσίδα ξενοδοχείων Starwood Hotels & Resorts, που προσέκρουσε στις αντιρρήσεις των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών.

Ιλιγγιώδης επέκταση

Τον Φεβρουάριο του 2016, άλλωστε, οι κινεζικές αρχές εμπόδισαν δύο διασυνοριακές εξαγορές που είχε προγραμματίσει ο κινεζικός όμιλος Fosun International. Ο εν λόγω όμιλος έχει, πάντως προλάβει να επεκταθεί σε ένα τεράστιο φάσμα τομέων εντός και εκτός Κίνας, με μια ασυνήθη δραστηριότητα σε εξαγορές ξένων επιχειρήσεων. Η ιλιγγιώδης επέκταση των κινεζικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό φαίνεται, πάντως, να έχει προβληματίσει και τις Αρχές των χωρών που δέχθηκαν την κινεζική επίθεση φιλίας. Οι αμερικανικές αρχές εμπόδισαν, έτσι, συμφωνίες αξίας 58,5 δισ. δολαρίων με προεξάρχουσα την πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών Fairchild Semiconductor από δύο κινεζικούς κρατικούς ομίλους, τους China Resources και Hua Capital, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων. Παρόμοια κινήθηκαν, άλλωστε, και οι ρυθμιστικές αρχές διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών καθώς το περασμένο έτος ακυρώθηκαν στην Ευρώπη συνολικά 20 συμφωνίες που είχαν ανακοινώσει κινεζικές επιχειρήσεις με συνολική αξία 16,3 δισ. δολαρίων. Ανάμεσά τους και η πρόταση εξαγοράς της γερμανικής βιομηχανίας ημιαγωγών Aixtron έναντι 670 εκατ. ευρώ, στην οποία προέβαλαν αντιρρήσεις τόσο οι γερμανικές αρχές όσο και οι αμερικανικές, που επικαλέστηκαν θέμα εθνικής ασφάλειας.

Volvo, Pirelli και Ιντερ

Τα ελαστικά αυτοκινήτων Pirelli, τα αυτοκίνητα Volvo, τα δημητριακά Weetabix, η ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου Ιντερ, το ξενοδοχείο Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης, αλλά και το κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ που παρήγαγε τη σειρά ταινιών «Jurassic World», είναι μερικές από τις εκλεκτές κατακτήσεις που έχουν σημειώσει οι κινεζικές επιχειρήσεις έπειτα από μία δεκαετία συστηματικής αναζήτησης εξαγορών στις χώρες της Δύσης.

Το μπλόκο του Ομπάμα

Η απόφαση του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να εμποδίσει την εξαγορά της γερμανικής Aixtron SE από ομάδα Κινέζων επενδυτών, επικαλούμενος ζήτημα εθνικής ασφαλείας, ήταν η δεύτερη στη θητεία του. Το 2012 είχε εμποδίσει τα σχέδια της κινεζικής Ralls Corp να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών κοντά στη ναυτική βάση του Ορεγκον. Είχε προηγηθεί το 1990 η απόφαση του Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου να εμποδίσει την εξαγορά της βιομηχανίας ανταλλακτικών αεροσκαφών MAMCO Manufacturing, από κινεζική εταιρεία.

Και ουρανοξύστες

Ο ουρανοξύστης «Cheesegrater» του Λονδίνου, όπως αποκαλείται το υψηλότερο κτίριο στην περιοχή του City του Λονδίνου, είναι το τελευταίο απόκτημα κινεζικής επιχείρησης στη Βρετανία και γενικότερα στην Ευρώπη. Τον εξαγόρασε από την British and Oxford Properties η κινεζική CC Land του Κινέζου μεγιστάνα Τσεούνγκ Τσουνγκ Κίου. Το τίμημα του 1,34 δισ. ευρώ υπερβαίνει τη χρηματιστηριακή αξία του. Ο ουρανοξύστης έχει 46 ορόφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή