Αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. από Deutsche Bank

Αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. από Deutsche Bank

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ και σε ριζικές αλλαγές του στρατηγικού της πλάνου, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια λόγω της χαμηλής κερδοφορίας και των μεγάλων προστίμων που κλήθηκε να πληρώσει τα τελευταία χρόνια.

Η διαδικασία άντλησης των νέων κεφαλαίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου. Πρόκειται επί της ουσίας για την τρίτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε διάστημα τεσσάρων ετών, στην οποία περιλαμβάνεται και η πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Προβλέπεται επίσης η εισαγωγή στο χρηματιστήριο ποσοστού της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DWS, που έχει αποτιμηθεί από τους αναλυτές στα 8 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank σχεδιάζει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της έκδοσης περίπου 687,5 εκατ. νέων μετοχών, οι οποίες τιμολογούνται στα 11,65 ευρώ, τιμή χαμηλότερη κατά 39% (discount) σε σχέση με την τιμή των 19,14 ευρώ με την οποία έκλεισε η μετοχή την περασμένη Παρασκευή. Με αυτή την κίνηση, η τράπεζα εκτιμά ότι θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας από 11,9% στο τέλος του προηγούμενου έτους σε 14,1%.

Στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η τράπεζα επιδιώκει να ενοποιήσει το τμήμα χρηματιστηριακών συναλλαγών και εταιρικής χρηματοδότησης που είχαν χωριστεί τον Οκτώβριο του 2015. Η θυγατρική της τράπεζας, Postbank, για την οποία είχαν γίνει προσπάθειες πώλησής της, θα ενσωματωθεί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής της Deutsche Bank. Ο επικεφαλής της τράπεζας κ. Κράιαν είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο ότι η τράπεζα θα επικεντρωθεί αυτή τη φορά περισσότερο στους εταιρικούς της πελάτες, περιορίζοντας τις δραστηριότητές της με τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές. Αυτό το νέο σχέδιο θα εκπονηθεί από τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της τράπεζας και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Μάρκους Σενκ και τον Γκαρθ Ρίτσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας. Τα δύο στελέχη καλούνται να βρουν την ισορροπία μεταξύ του μεριδίου αγοράς που αυξήθηκε πέρυσι και της μείωσης του κόστους λειτουργίας κατά 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018. Μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ, η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε μέχρι και 6% και έκλεισε με πτώση 3,42%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή