Προβληματίζει πλέον τους Γερμανούς το πλεόνασμα

Προβληματίζει πλέον τους Γερμανούς το πλεόνασμα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμπορικό πλεόνασμα των 253 δισ. ευρώ της Γερμανίας, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε Ευρώπη και Αμερική, αρχίζει να προβληματίζει και τον ίδιο τον πολιτικό κόσμο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου, τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας προτείνουν τη μείωσή του και σκέπτονται να χρησιμοποιήσουν τμήμα των φορολογικών εσόδων για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση των εισαγωγών, που παραμένουν περιορισμένες σε σύγκριση με τις διαρκώς αυξανόμενες γερμανικές εξαγωγές.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (αδελφό κόμμα του κυβερνώντος CDU), έχει ταχθεί υπέρ της «μεγαλύτερης μείωσης φόρων στη γερμανική ιστορία», ενώ το ίδιο το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων. Οι Σοσιαλδημοκράτες, άλλωστε, θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα για να αυξήσουν τις δαπάνες «για εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και επενδύσεις», σύμφωνα με τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές, Μάρτιν Σουλτς. Οπως, όμως, επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, το ζήτημα άπτεται βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων στην κοινή γνώμη της Γερμανίας.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Μάρσελ Φράτζσερ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW, που επισημαίνει πως «πολλοί στη Γερμανία θεωρούν ότι το πλεόνασμα δεν είναι οικονομική έννοια, αλλά ηθική». Την ίδια στιγμή, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε στα 48,5 δισ. δολάρια – βρίσκεται, δηλαδή, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012. Οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υπερέβησαν πέρυσι τις αμερικανικές στη Γερμανία κατά 65 δισ. δολάρια. Ετσι, ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ επί θεμάτων εμπορίου, έχει κατηγορήσει το Βερολίνο ότι χρησιμοποιεί το «βαρύτατα υποτιμημένο» ευρώ για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και τους εταίρους του στην Ευρωζώνη.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει ανησυχία για το μεγάλο πλεόνασμα της Γερμανίας που τροφοδοτεί ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία και εγκυμονεί τον κίνδυνο νέων κρίσεων. «Δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για κεφάλαια σε άλλες χώρες του κόσμου για να απορροφηθεί το πλεόνασμα αποταμίευσης χωρίς να μειωθούν οι αποδόσεις», σχολίασε πέρυσι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επιρρίπτοντας μερικώς στο Βερολίνο την ευθύνη για τα χαμηλά επιτόκια που πλήττουν τις αποταμιεύσεις των Γερμανών. Οπως, όμως, υπογραμμίζουν οι FT, το επιχείρημα δεν είναι πειστικό για τη γερμανική κοινή γνώμη, που δεν αντιλαμβάνεται ότι η γερμανική αποταμίευση ευθύνεται για τα χρέη των άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή