Χαμηλές πτήσεις για την ανάπτυξη «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Χαμηλές πτήσεις για την ανάπτυξη «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικές είναι οι ενδιάμεσες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, καθώς αναμένεται να επιμείνει το τρέχον περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης που έχει εντείνει την ανισότητα και έχει ενισχύσει τον λαϊκισμό στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ως εκ τούτου, η παγκόσμια οικονομία δεν διαθέτει τα «εφόδια» για να καταπολεμήσει πιθανούς κραδασμούς από τον προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο, την αδιάκοπη και υπερβολική άνοδο των αγορών ή τυχόν μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες. Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι οι χώρες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους.

Οπως σχολίασε η Κάθριν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αν και αυξάνονται οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι ρυθμοί παραμένουν χαμηλοί και ευάλωτοι σε πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους. Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η κ. Μαν είπε πως «μια αύξηση των δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ κατά 10% θα οδηγούσε σε μείωση των αμερικανικών εξαγωγών κατά 15%». Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ τονίζει, επίσης, πως δεν υπάρχει «καμία σύνδεση» ανάμεσα στις αποτιμήσεις των μετοχών και στην προοπτική της πραγματικής οικονομίας. Η άνοδος των χρηματιστηρίων πυροδοτείται από τις υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των φόρων και χαλάρωση των κανόνων. Σε διεθνές επίπεδο, οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν αδύναμες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2017 και στο 3,6% το 2018, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, που είναι σχεδόν αμετάβλητες από την έκθεση του Νοεμβρίου. Οι επιδόσεις αυτές, αν επιβεβαιωθούν, είναι χαμηλές σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κινηθεί στο 1,6% το 2017 και το 2018, λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και των μέτρων στήριξης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά τη γερμανική οικονομία, το ΑΕΠ αναμένεται να τονωθεί κατά 1,8% το 2017, μια πρόβλεψη που είναι υψηλότερη κατά 0,1% από τον Νοέμβριο. Η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία θα ενισχυθεί κατά 1,4% το 2017 και το 2018, ενώ στην Ιταλία η ανάπτυξη θα βαδίσει σε ρυθμό 1%.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, κίνδυνοι ελλοχεύουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη – στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ελλάδα, τονίζει ο διεθνής οργανισμός. Η υποβάθμιση της αξιοπιστίας των εθνικών κυβερνήσεων και των πολιτικών συστημάτων στα μάτια των πολιτών κάνουν πιο δύσκολη τη μακροπρόθεσμη υιοθέτηση μιας ατζέντας για την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Ανοδος του λαϊκισμού δεν παρατηρείται μόνον στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά κρίσιμες τις προαναφερθείσες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2,4% το 2017 και στο 2,8% το 2018. Αναμενόμενο είναι να υπάρξουν διακυμάνσεις στις ισοτιμίες, καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες για βαθμιαία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Προεξοφλείται, μάλιστα, αύξηση του βασικού επιτοκίου από τη Fed στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η έστω και σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να δυσχεράνει τη θέση εκείνων που δανείστηκαν με φθηνό δολάριο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Θετική είναι η προς τα πάνω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για την Κίνα κατά 0,1% το 2017, στο 6,5%, και κατά 0,2% το 2018, στο 6,3%. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία είναι υπ’ αριθμόν 2 μετά τις ΗΠΑ, θεωρείται ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία στην παγκόσμια οικονομία.

Σε δεινή θέση Τουρκία και Μεξικό

Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μια ενίσχυση του δολαρίου, η οποία θα προκληθεί από την ανοδική πορεία του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία. Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας αναλογεί σε πάνω από το ήμισυ του ΑΕΠ της και περίπου από αυτό το 50% έχει εκδοθεί σε όρους δολαρίου. Σε ευάλωτη θέση βρίσκεται, επίσης, το Μεξικό. Οι εξωτερικές υποχρεώσεις της σε όρους δολαρίου αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Εν τούτοις, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι προστασία στη μεξικανική οικονομία αποτελούν τα έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας σε δολάρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων που παράγονται στο Μεξικό, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες για να μεταφέρουν εργοστασιακές μονάδες στις ΗΠΑ. Αλλες χώρες με έκθεση σε άνοδο του δολαρίου είναι η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή