Απροσδόκητη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της Κίνας

Απροσδόκητη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της Κίνας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο εμφάνισε τον Φεβρουάριο η Κίνα, για πρώτη φορά από το 2014, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση των εισαγωγών και πτώση των εξαγωγών. Ο οικονομικός προστατευτισμός που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας μειώνει την εξαγωγική δύναμη της χώρας στο διεθνές εμπόριο.

Μάλιστα, η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας οφείλεται και στο γεγονός ότι η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας ενισχύθηκε κυρίως τους δύο πρώτους μήνες του 2017 σε σχέση με την άνοδο του μεταποιητικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά, η Κίνα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 9,15 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, αντίθετα με τους αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν πλεόνασμα 27 δισ. δολ. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν στο 38,1% έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί ανόδου 20% μετά την αύξηση 16,7% των εισαγωγών τον φετινό Ιανουάριο. Επίσης, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα τελικά στοιχεία δεν μπορούν να συγκριθούν επακριβώς με τα στοιχεία του περυσινού έτους, δεδομένου ότι οι γιορτές για τη φετινή Πρωτοχρονιά –στη διάρκεια των οποίων τα εργοστάσια κλείνουν για μία εβδομάδα και οι λιμενικές εργασίες αναστέλλονται– άρχισαν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Εντούτοις, η Κίνα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις εξαιτίας της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει εναντίον της οι ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος, στον οποίο ανετέθη το υπουργείο Εμπορίου, έχει δηλώσει ότι θα κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών με την Κίνα. Το εμπορικό πλεόνασμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε στα 10,42 δισ. δολ. Πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014. Επίσης, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 38%. Η Τζούλιαν Εβανς Ρίτσαρντ, οικονομολόγος της συμβουλευτικής εταιρείας Capital Economics στη Σιγκαμπούρη, εκτιμά ότι «τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις εμπορικές δραστηριότητες της Κίνας, εάν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι εποχικές μεταβολές, καταδεικνύουν ότι και οι εξαγωγές αλλά και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν στις αρχές του 2017». Η ίδια προσθέτει ότι η αύξηση των εισαγωγών αντανακλά ουσιαστικά την αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα η εσωτερική ζήτηση των προϊόντων να αναμένεται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα. Ο Τομ Ορλικ και ο Φίλντινγκ Τσεν, οικονομολόγοι του Bloomberg Intelligence, επισήμαναν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε επακριβώς την πορεία της Κίνας σε εμπορικό επίπεδο στις αρχές του νέου έτους. Αντίστοιχα, ο Γουέν Μπεν, αναλυτής στην China Minsheng Banking Corp. στο Πεκίνο, δήλωσε ότι «οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά λόγω της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και της ανατίμησης των τιμών στα προϊόντα.

Οι εξαγωγές δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών, διότι η πορεία του εμπορίου της Κίνας είναι δύσκολο να καταγραφεί τους δύο πρώτους μήνες του 2017, λόγω των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά». Εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο και της πολιτικής του προστατευτισμού του κ. Τραμπ, η Κίνα δεν έχει θέσει κάποιον στόχο σχετικά με την πορεία των εξαγωγών της για φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή