Χρυσοπληρώνει τον Οσμπορν η BlackRock

Χρυσοπληρώνει τον Οσμπορν η BlackRock

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος θα πρέπει να είναι ο Τζορτζ Οσμπορν, νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, στην τελευταία κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Θα κερδίζει ημερησίως 15.600 ευρώ, προσφέροντας τέσσερις μέρες τον μήνα τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του στον κολοσσό ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων BlackRock. Επισημαίνεται ότι αυτό δεν αντιβαίνει στη βουλευτική του ιδιότητα.

Συνολικά θα κερδίζει 748.800 ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει και σημαντικό αριθμό μετοχών της εταιρείας. Προφανώς, όπως γίνεται αντιληπτό, θεωρείται πολύτιμη η εμπειρία του σε κυβερνητικό πόστο και η άριστη γνώση της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Πακτωλός χρημάτων

Οι συνολικές αμοιβές του σε ρευστό και μετοχές ενδεχομένως να υπερβούν τις 945.000 ευρώ. Οπότε, αυτό το ποσό θα είναι υπερδεκαπλάσιο από τη βουλευτική του αποζημίωση, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Ωστόσο, οι μετοχές θα δοθούν σε βάθος τριετίας και θα συνδεθούν με την επίδοση της BlackRock.

Ως βουλευτής, ο κ. Οσμπορν κερδίζει 85.044 ευρώ τον χρόνο και ως υπουργός κέρδιζε 165.500 ευρώ. Επιπροσθέτως, το 2016 ο 45χρονος πολιτικός έλαβε 903.829 ευρώ για 15 ομιλίες που πραγματοποίησε κατά κύριο λόγο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Φιλανθρωπία

Οι πιο ακριβοπληρωμένες ήταν οι δύο ομιλίες που έδωσε στα κεντρικά γραφεία της JPMorgan στη Νέα Υόρκη πέρυσι τον Οκτώβριο. Η πρώτη τού απέφερε 93.289 ευρώ και η δεύτερη 69.619 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε μιλήσει σε εκδήλωση της βρετανικής LLoyds Bank και είχε λάβει 17.331 ευρώ. Πάντως, ολόκληρο το ποσόν το διέθεσε σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που λειτουργεί στα όρια της εκλογικής του περιφέρειας.

Οι Financial Times αναφέρουν, εν κατακλείδι, ότι ο Τζορτζ Οσμπορν θα προσφέρει στην BlackRock συμβουλές για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα και για θέματα όπως οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων στον σχεδιασμό της ζωής των ανθρώπων μετά τη σύνταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή