ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές προβλέψεις για τη Wall Street

thetikes-provlepseis-gia-ti-wall-street-2179323

Συμπληρώθηκαν χθες οκτώ χρόνια από την έναρξη του κύκλου του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος στη Wall Street. Ωστόσο οι επενδυτές δεν αναμένεται να χάσουν την ορμή τους, εφόσον ευνοούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων –αυτοί είναι τα θετικά εταιρικά κέρδη, η χαμηλότερη φορολογία και η αναμενόμενη ψήφιση νόμων από την κυβέρνηση Τραμπ– οι οποίοι θα είναι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις. Πάντως, δεν αποκλείονται και διαστήματα δραστικών διακυμάνσεων. Τα αρμόδια στελέχη για τη στρατηγική των μετοχών προβλέπουν ότι θα υπάρξει διορθωτική κίνηση της τάξεως του 10%, επειδή οι μετοχές έχουν ιδιαίτερα υψηλή αποτίμηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, γενικά, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς, επειδή δεν διαβλέπουν κάποια πιθανότητα να περιπέσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία. «Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall Street διαρκεί οκτώ χρόνια και αυτή είναι μία από τις μακροβιότερες περιόδους στη χρηματιστηριακή ιστορία των ΗΠΑ», επισημαίνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων επενδύσεων Πολ Νόλτε, της Kingsview Asset Management. «Δεν σημαίνει ότι, επειδή πέρασαν οκτώ χρόνια, θα αποδυναμωθεί το ενδιαφέρον. Οι αγορές δεν δίνουν καμία σημασία στον χρόνο που περνάει».

Στις 9 Μαρτίου 2009, ο δείκτης S&P 500 είχε υποχωρήσει στο κλείσιμό του στα ιστορικά επίπεδα ναδίρ των 676,53 μονάδων. Εκτοτε έχει σημειώσει θεαματική άνοδο κατά 250% και η πορεία αυτή δεν έχει διακοπεί από πτώση 20% και πάνω. Με αυτά τα δεδομένα, η εν λόγω περίοδος με το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον θεωρείται η δεύτερη μακροβιότερη. Ξεπερνά κατά τρία χρόνια τον μέσο όρο και είναι κατά ένα χρόνο συντομότερη από την πιο μακρά περίοδο χρηματιστηριακής ανόδου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 1990 και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2000. Οσον αφορά τον δείκτη S&P 500, αυτός συνέχισε να ανέρχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, παρότι υπήρξε μείωση των εταιρικών κερδών. Η άνοδός του διευκολύνθηκε εν μέρει από τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία κατέστησαν συγκριτικά φθηνότερες τις μετοχές. Επίσης, είχαν καλύτερη απόδοση από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Από τις αρχές της χρονιάς, ο S&P 500 έχει κέρδη 6%. Οι αναλυτές επιμένουν ότι έπονται και άλλα κέρδη, εφόσον τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και τα έσοδα των επιχειρήσεων αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω. «Το υπόλοιπο του έτους προσβλέπουμε σε αύξηση των εσόδων των εταιρειών», παρατηρεί ο Ράιαν Ντέτρικ, ανώτατο στέλεχος στρατηγικής αγορών στην LPL Financial. «Ενδεχομένως, ο δρόμος να αποδειχθεί ανώμαλος, αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο και ίσως συμπληρωθούν εννέα χρόνια ανοδικής πορείας».

Σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters τον Δεκέμβριο, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2017 φθάνοντας στα επίπεδα των 2.350 μονάδων. Στην πορεία του αυτή συμβάλλει η προσδοκία ότι θα εγκριθούν τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για αναθέρμανση της οικονομίας με έργα υποδομής, χαμηλότερη φορολογία και πιο χαλαρή ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, ο Τζούλιαν Ιμάνιουελ, εκτελεστικός διευθυντής της UBS Securities στον κλάδο στρατηγικής μετοχών και παραγώγων στις ΗΠΑ, αναμένει διόρθωση από 5% έως και 10%, ώστε να αναζωογονηθεί η αγορά και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες αγορών. «Κατά την άποψή μου, ο δυναμισμός της αγοράς θα εξανεμιστεί όταν θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για μια ύφεση. Και αυτό δεν θεωρούμε ότι θα συμβεί ούτε το 2017 ούτε το 2018». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ιμάνιουελ προειδοποίησε πως «οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν υπερβεί κατά πολύ τα δυνητικά κέρδη των αντίστοιχων επιχειρήσεων». Τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων για τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο σε διάστημα ενός χρόνου και πλέον, φανερώνουν συνεχή βελτίωση και λειτουργούν υποστηρικτικά προς τις μετοχές.