Οι αμυντικές δαπάνες και το πετρέλαιο βγάζουν από το τέλμα τη Ρωσία

Οι αμυντικές δαπάνες και το πετρέλαιο βγάζουν από το τέλμα τη Ρωσία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμυντικές δαπάνες και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου βοήθησαν τη ρωσική οικονομία να βγει από τη μεγαλύτερη ύφεση των δύο τελευταίων δεκαετιών. Δεδομένου ότι οι αμυντικές δαπάνες συνεκτιμώνται πλέον στο ΑΕΠ της χώρας, κάτι που δεν συνέβαινε έως τώρα, η ρωσική οικονομία παίρνει ώθηση χάρη στη διψήφια αύξησή τους, τη μεγαλύτερη που έχει συμβεί από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής που συνήψαν τον Νοέμβριο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας είχε ως αποτέλεσμα να υπερβεί σε παραγωγή η Ρωσία τη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο και να αναδειχθεί πρώτη σε παραγωγή «μαύρου χρυσού». Η τιμή του αργού Ουραλίων έφτασε στα 53,32 δολάρια το βαρέλι τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ενώ η κυβέρνηση έχει εκπονήσει προϋπολογισμό βάσει της υπόθεσης ότι δεν θα υπερβεί φέτος τα 40 δολάρια το βαρέλι. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, ο τομέας των υδρογονανθράκων αντιπροσώπευε το 40% των εσόδων στον προϋπολογισμό της Ρωσίας. Εχουν, ωστόσο, συνεισφέρει στην ανάκαμψη και άλλοι παράγοντες.

Οπως τονίζει ο Βλαντιμίρ Μιχαλσέφσκι, στέλεχος της Danske Bank στο Ελσίνκι, «η ανάπτυξη στους τομείς πλην της ενέργειας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το 2016». Προσθέτει πως αυτή η ανάπτυξη είναι πιο σημαντική από τις τιμές του πετρελαίου για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ρωσίας και για τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία της. Στελέχη της ρωσικής ηγεσίας έχουν επανειλημμένως τονίσει πως η χώρα έχει προσαρμοστεί στο καθεστώς των οικονομικών κυρώσεων που της επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Εν ολίγοις, μπορεί να τα πάει καλά ακόμη και χωρίς να αρθούν οι κυρώσεις. Στη περίπτωση, όμως, που αρθούν από την κυβέρνηση Τραμπ, η ρωσική οικονομία θα λάβει μεγάλη ώθηση.

Δημοσκόπηση που έκανε το Bloomberg φέρει την πλειονότητα των οικονομολόγων να προεξοφλεί ανατίμηση του ρουβλίου από 5% έως 10% ενώ η ανάπτυξη θα είναι κατά 0,2% μεγαλύτερη φέτος και κατά 0,5% μεγαλύτερη το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, οι οικονομικές κυρώσεις αρχικά μείωσαν το ρωσικό ΑΕ Π κατά 1%–1,5%, αλλά η παρατεταμένη ισχύς τους μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μείωσή του κατά 9%. Σε ό,τι αφορά τον μέσο άνθρωπο στη Ρωσία, η καταναλωτική ζήτηση υπήρξε επί δεκαετίες κύριος μοχλός της ανάπτυξης. Επλήγη εξαιτίας του πληθωρισμού που προκάλεσε η πτώση του ρουβλίου.

Τώρα, όμως, υποχωρεί ο πληθωρισμός, χάρη στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική που έχει τηρήσει η Τράπεζα της Ρωσίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, όμως αυξάνονται. Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει θέσει στόχο την πτώση του πληθωρισμού στο 4% έως τα τέλη του έτους, και οι οικονομολόγοι προβλέπουν υποχώρησή του στο 4,3%. Οπως επισημαίνει η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για τη χώρα. Διαφορετικά, η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε επίπεδα γύρω στο 1,5% με 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή