ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή του καθεστώτος εταιρικής φορολογίας

agores1--3

Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες καλύπτουν όλο το κόστος τους, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών, από τα έσοδα των πωλήσεων. Πληρώνουν, έτσι, φόρους επί των κερδών που τους μένουν. Η νέα ιδέα είναι, ουσιαστικά, η ακύρωση κάθε έκπτωσης φόρου στις εισαγωγές, ώστε να φορολογούνται, και ταυτοχρόνως η πλήρης φοροαπαλλαγή στις εξαγωγές σε συνδυασμό με την παράλληλη μείωση της συνολικής φορολογίας. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τις εγχώριες βιομηχανίες και τους εργάτες, καθώς και τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως η Boeing. Ενδέχεται, όμως, να προχωρήσουν σε αντίποινα άλλες χώρες, ενώ ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εκφράζουν φόβους πως θα παραβιαστούν οι κανόνες του ΠΟΕ.

«Ενας φόρος στα σύνορα συνεπάγεται εμπορικό πόλεμο όχι μόνον ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, αλλά σε όλον τον κόσμο», προέβλεψε ο Βέι Τζιαγκούο, πρώην υπουργός Εμπορίου της Κίνας, ο οποίος εξέφρασε και τις σφοδρές αντιρρήσεις της χώρας του. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα, πάντως, όπως, άλλωστε, και οι οπαδοί του Τραμπ, μολονότι ο πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει το σύστημα της φορολόγησης στα σύνορα «υπερβολικά περίπλοκο».

Εχει, άλλωστε, διχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς εναντιώνονται σθεναρά οι εισαγωγείς. Ακόμη και πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, η Αμερική είχε αρχίσει να αλλάζει γνώμη για το ελεύθερο εμπόριο. Κι ενώ η Κίνα προστατεύει πολύ περισσότερες βιομηχανίες της από όσες προστατεύουν οι ΗΠΑ, ταυτοχρόνως έχει απελευθερώσει την οικονομία της ταχύτερα. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Global Trade Act έχει έδρα στη Ζυρίχη, παρακολουθεί, καταγράφει και εναντιώνεται στον προστατευτισμό. Από τον Νοέμβριο του 2008 κατέγραψε στην Αμερική 1.066 μέτρα που ευνοούν τις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά των ξέων. Ανάμεσά τους διαφόρων ειδών κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, μέτρα που ενθαρρύνουν την αγορά αμερικανικών προϊόντων, αυξήσεις δασμών, καθώς και πολλά άλλα είδη.

Υπάρχουν πολύ περισσότερα μέτρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσει κάποιος και να καταγράψει αυτά τα μέτρα στις ΗΠΑ, παρά σε άλλες χώρες. Επιπλέον είναι πολύ πιο χαλαρά και πλήττουν μικρή μερίδα του εμπορίου. Σύμφωνα με τον κ. Βέι, οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αισθάνονται απειλούμενες από την Κίνα και θα έπρεπε να αγκαλιάσουν το ελεύθερο εμπόριο. Οπως και πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι, ο κ. Βέι αποδίδει τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ στον φόβο που εμπνέει η ανάδυση της Κίνας.