Αραγε, ποιο είναι το «ταβάνι» στο χρηματιστηριακό ράλι των ΗΠΑ;

Αραγε, ποιο είναι το «ταβάνι» στο χρηματιστηριακό ράλι των ΗΠΑ;

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το όριο στην ανοδική πορεία της Wall Street; Και ποιοι θα ήταν οι παράγοντες που θα οδηγούσαν στην αποκλιμάκωση αυτού του υπερβολικού ενθουσιασμού των επενδυτών και κατ’ επέκταση της αδιάκοπης ανόδου των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ; Τα κέρδη της Wall Street από την εκλογή Τραμπ αποδίδονται στις προεκλογικές υποσχέσεις του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και χαλάρωση των κανόνων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας από τις τράπεζες μέχρι την ενέργεια. Ομως, αν και ο Λευκός Οίκος έχει δώσει εντολή, π.χ., για την επανεξέταση του τραπεζικού νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ ή των ορίων για τις εκπομπές καυσαερίων στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, απομένει να διαπιστωθεί αν τα βήματα αυτά θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις εταιρείες και τους επενδυτές. Ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Γκρος προειδοποίησε τους επενδυτές να μην παρασύρονται από το ράλι των αμερικανικών χρηματιστηρίων. «Μη δελεάζεστε από τις δηλώσεις Τραμπ για ανάπτυξη 3% με 4%, ή τη “μαγική” επίδραση που μπορεί να έχουν οι περικοπές φόρων και η απορρύθμιση των αγορών», έγραψε ο κ. Γκρος στο μηνιαίo ενημερωτικό σημείωμα του επενδυτικού κεφαλαίου Janus Global Unconstrained Bond Fund που διοικεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέλαβε από την κυβέρνηση Ομπάμα μια οικονομία με ποσοστό ανεργίας στο 4,7%, η οποία προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να επιβραδύνθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2016 στο 1,9% από το 3,5% το γ΄ τρίμηνο και να έχει εξασθενήσει η παραγωγικότητα στην οικονομία στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών, όμως οι ΗΠΑ παρουσιάζουν μιαν υγιή μακροοικονομική εικόνα συγκριτικά με άλλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου που πάσχουν από ασθένειες όπως η περιθωριοποίηση εκατομμυρίων νέων από την αγορά εργασίας και οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ευρώπη. Οπότε οι υποσχέσεις Τραμπ διατυπώνονται σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία στηρίζεται σε γερές βάσεις, με τους επενδυτές να καλλιεργούν ακόμη πιο θετικές προσδοκίες για το μέλλον. Ομως τα χρηματιστήρια κάποια στιγμή θα αναρωτηθούν για τις πρακτικές λεπτομέρειες των σχεδίων Τραμπ.

Οι δείκτες υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones και S&P 500 και ο δείκτης Russell 2000 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναρριχηθεί άνω του 10% από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο δείκτης Dow Jones έχει ενισχυθεί πάνω από 5%. Την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τις 21.000 μονάδες, ωθούμενος από την πρώτη ομιλία του κ. Τραμπ στο Κογκρέσο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος επανάλαβε τις υποσχέσεις του. «Αυτήν τη στιγμή, τα χρηματιστήρια στοιχηματίζουν στο καλύτερο σενάριο για την υλοποίηση των πολιτικών Τραμπ», σχολιάζει ο Αλαν Φουρνιέ, ιδρυτής της εταιρείας κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Pennant Capital Management. Μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων, καθώς η ρητορική προστατευτισμού του κ. Τραμπ παραπέμπει σε ένα πιο σκοτεινό μέλλον. Οι κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου για κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας από χώρες με χαμηλότερο εργασιακό κόστος και χειραγώγηση των νομισμάτων τους υπενθυμίζουν σε κάποιες αγορές πως υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί κίνδυνοι που μπορεί να ανατρέψουν τις ισορροπίες στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή