Στοίχημα 25 εκατ. δολαρίων μεταξύ δύο επιχειρηματιών

Στοίχημα 25 εκατ. δολαρίων μεταξύ δύο επιχειρηματιών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla και της Space X, Ελον Μασκ, δεσμεύθηκε να επιδιορθώσει το ηλεκτρικό δίκτυο της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας εντός 100 ημερών ή, αν αποτύχει, να το πράξει δωρεάν. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η εν λόγω πολιτεία είχε υποστεί καθολική διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ πιο πρόσφατα οι Αρχές είχαν αναγκαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εν μέσω καύσωνα, προκειμένου να αποφύγουν νέο μπλακ άουτ. Ο κ. Μασκ δήλωσε ότι με τη χρήση συστήματος μπαταριών, όπου θα αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας.

Ο ισχυρισμός του κ. Μασκ προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός άλλου δισεκατομμυριούχου, του Αυστραλού Μάικ Κάνον-Μπρουκς, ο οποίος αμφισβήτησε την ικανότητα των εταιρειών του κ. Μασκ να φέρουν εις πέρας το έργο. Ακολούθησε ένας ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ των δύο δισεκατομμυριούχων στο Twitter. «Η Tesla θα εγκαταστήσει το σύστημα και θα το λειτουργεί εντός 100 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, αλλιώς (αν αποτύχουμε) θα το δώσουμε δωρεάν. Είναι αυτή (η πρόταση) αρκετά σοβαρή για εσένα;» είπε ο κ. Μασκ. «Μέσα, φίλε. Δώσε μου 7 ημέρες ώστε να ερευνήσω θέματα χρηματοδότησης και αδειών. Στείλε μου προσωπικό μήνυμα με το κόστος για περίπου 100 MW – φιλική τιμή!» ήταν η απάντηση του κ. Κάνον-Μπρουκς.

Αργότερα, ο κ. Μασκ ανακοίνωσε, μέσω Twitter, πως η Tesla μπορεί να προμηθεύσει το σύστημα με τιμή 250 αμερικανικά δολάρια ανά κιλοβατώρα και συνολικό κόστος 25 εκατ. δολάρια. Λίγο καιρό πριν, η Tesla είχε εγκαταστήσει ανάλογο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, μέσω του οποίου διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην Καλιφόρνια. Αυτήν την εβδομάδα, η Tesla έχει αρχίσει να διαφημίζει στην Αυστραλία προϊόντα της με μπαταρίες για οικιακή και εμπορική χρήση. Δεδομένου ότι έχει ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εναπόκειται στους ιδιώτες επενδυτές να αποφασίσουν εάν θέλουν να επενδύσουν στο σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της Tesla. Ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας Τομ Κουτσαντώνης δήλωσε στο ABC ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει το θέμα, αλλά και ότι η επένδυση θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Η τοπική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα παρέμβει δραστικά την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης μέρους του συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή