Τα χρέη «πνίγουν» την κινεζική οικονομία

Τα χρέη «πνίγουν» την κινεζική οικονομία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 169% του ΑΕΠ της Κίνας έχει εκτιναχθεί το χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος του Πεκίνου φθάνει στο 277%, καταγράφοντας αύξηση από το 254%, στο οποίο ανερχόταν έναν χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS, ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του νέου δανεισμού στοχεύει στην αποπληρωμή του αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Αναφερόμενος στον δανεισμό των επιχειρήσεων εκτός τραπεζικού τομέα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Ζου Ξιατσουάν (φωτ.) τόνισε χθες πως οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν, όπως η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με υπερβολικά χρέη και η μείωση της πλεονασματικής παραγωγικής δυνατότητας των κινεζικών βιομηχανιών. Οπως τόνισε, οι κινεζικές τράπεζες δεν θα στηρίζουν πλέον οικονομικά όσες επιχειρήσεις δεν είναι οικονομικά βιώσιμες, οι οποίες θα αφεθούν να καταρρεύσουν. Προσέθεσε, άλλωστε, ότι οι τοπικές αρχές στις περιφέρειες της Κίνας λαμβάνουν μέτρα για την αποθέρμανση της αγοράς στέγης και θα επιτύχουν ως έναν βαθμό να επιβραδύνουν την αύξηση των καταναλωτικών δανείων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ τόνισε ότι η Κίνα πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσει το σύνολο των χρεών της και εν συνεχεία να τα μειώσει. Η ιλιγγιώδης πιστωτική επέκταση της Κίνας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, εγκυμονεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού της συστήματος, τους οποίους έχει επανειλημμένως επισημάνει το ΔΝΤ. Το περασμένο έτος προειδοποίησε πως, αν δεν υπάρξει στρατηγική για να περιορισθούν τα χρέη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η Κίνα διατρέχει ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο τραπεζικής κρίσης ή ραγδαίας επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με συνδυασμό και των δύο. Τους τελευταίους μήνες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιχειρεί να επιβραδύνει τους εκρηκτικούς ρυθμούς αύξησης του χρέους, χωρίς να πλήξει την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή