Αναθεώρηση προς τα πάνω στις εκτιμήσεις για ΑΕΠ – πληθωρισμό της Ευρωζώνης από ΕΚΤ

Αναθεώρηση προς τα πάνω στις εκτιμήσεις για ΑΕΠ – πληθωρισμό της Ευρωζώνης από ΕΚΤ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντιστοίχως, όπως αναμενόταν. Oσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Δ.Σ. επιβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ το ποσό θα διαμορφωθεί από τον Απρίλιο σε 60 δισ. μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί. Στο δελτίου Τύπου της απόφασης νομισματικής πολιτικής, το Δ.Σ. τόνισε ότι παραμένει έτοιμο να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού είτε σε μέγεθος είτε σε διάρκεια, εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε ένα λιγότερο ήπιο τόνο από αυτόν στην προηγούμενη συνεδρίαση, ύστερα από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις σειράς θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για την Ευρωζώνη και την άνοδο του πληθωρισμού στο 2,0% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η φράση «εάν θεωρηθεί αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου του, το Δ.Σ. θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είναι διαθέσιμα στη “φαρέτρα” του» αποσύρθηκε από την εισαγωγική δήλωση της συνέντευξης Τύπου καθώς, πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων δεδομένου ότι ο αποπληθωριστικός κίνδυνος έχει απομακρυνθεί. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, το Δ.Σ. συζήτησε, επίσης, την αφαίρεση της αναφοράς για μείωση των επιτοκίων στην παροχή ενδείξεων για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής (forward guidance), ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Στον απόηχο των σχολίων του προέδρου της ΕΚΤ το ευρώ ενισχύθηκε, με τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο να ανέρχεται στο 1,0620 την Παρασκευή, πλησιάζοντας τα πρόσφατα υψηλά 1,0640 που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα έχοντας ανακάμψει από το χαμηλό μιας εβδομάδας 1,0525 στο οποίο βρέθηκε την προηγούμενη ημέρα, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Ντράγκι.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή