Η Intel εξαγόρασε με 15 δισ. δολάρια τη Mobileye

Η Intel εξαγόρασε με 15 δισ. δολάρια τη Mobileye

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 15 δισ. δολάρια η Intel εξαγόρασε την ισραηλινή εταιρεία λογισμικού αυτόνομης οδήγησης Mobileye, αποκτώντας πρόσβαση στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Βάσει της συμφωνίας, η μετοχή της Mobileye αποτιμάται σε 63,54 δολάρια. Πρόκειται για τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την αυτόνομη οδήγηση. Η Mobileye τροφοδοτεί το 70% της παγκόσμιας αγοράς με ηλεκτρονικά συστήματα αποτροπής συγκρούσεων και συνεργάζεται με πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ως εκ τούτου, η εξαγορά της Μοbileye σηματοδοτεί τη σύγκλιση μεταξύ των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Οι ολοένα και συχνότερες συμμαχίες μεταξύ τους δείχνουν ότι η ιδέα του αυτοκινήτου χωρίς οδηγό, η οποία μπορεί ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν να παρέπεμπε σε επιστημονική φαντασία, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα – η Intel προβλέπει ότι η αγορά δεδομένων, υπηρεσιών και συστημάτων αυτόνομης ή υποβοηθούμενης οδήγησης θα φθάσει το 2030 τα 70 δισ. δολάρια. «Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί συνεργασίες και μοίρασμα πόρων», δήλωσε τον Ιανουάριο στο Reuters ο Αμνον Σάσουα, επικεφαλής της Mobileye. Με τη συνένωση Intel-Mobileye ενισχύεται η θέση της Intel, η οποία είναι κορυφαία στην παραγωγή επεξεργαστών, έναντι ανταγωνιστριών εταιρειών, όπως οι Nvidia και Qualcomm. Η Mobileye εξειδικεύεται στο λογισμικό για την αποτροπή συγκρούσεων και τη χαρτογράφηση περιοχών. Οι δύο επιχειρήσεις μαζί θα συγκροτήσουν ευρύ χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών. «Επιδιώκουμε να συνθέσουμε στο αυτόνομο όχημα την τεχνολογία, η οποία μιμείται τη λειτουργία της όρασης, με την τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή τον “εγκέφαλο” που ασκεί χρέη οδηγού», επισημαίνει ο επικεφαλής της Ιntel, Μπράιαν Κράνιτς. Η Mobileye διαθέτει στον κλάδο του αυτοκινήτου ενσωματωμένες κάμερες, επεξεργαστές και λογισμικό υποβοήθησης των οδηγών. Ιδρύθηκε το 1999 και απασχολεί 660 εργαζομένους, ενώ το 2015 είχε καθαρά κέρδη 173,3 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή