Ο τραπεζίτης Λέοναρντ Αμπες άλλαξε ρότα, όχι όμως φιλοσοφία

Ο τραπεζίτης Λέοναρντ Αμπες άλλαξε ρότα, όχι όμως φιλοσοφία

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και της κατάρρευσης της Lehman Brothers, εμφανίστηκε ένας Αμερικανός τραπεζίτης, ιδρυτής μιας τράπεζας στο Μαϊάμι, της City National Bank of Florida, την οποία πούλησε το 2008 για 1,1 δισ. δολάρια στην ισπανική Caja Madrid. Μάλιστα, έδωσε bonus 60 εκατ. δολάρια στους υπαλλήλους που εργάζονταν στην τράπεζά του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για τον Αμερικανό Λέοναρντ Αμπες, ο οποίος προέβη σε πολύ διαφορετικές επενδυτικές κινήσεις από αυτές στις οποίες προχώρησαν τα ανώτατα στελέχη άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο κ. Αμπες κατόρθωσε εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, που έπληξε το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, να αυξήσει τα κέρδη της τράπεζάς του και να διατηρήσει στο ακέραιο τη φήμη της. Τους επόμενους μήνες, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο Κογκρέσο, αναφέρθηκε στο «φαινόμενο Αμπες», επισύροντας τον θαυμασμό των βουλευτών που ήταν παρόντες. Πρόσφατα, ο κ. Αμπες, ο οποίος έχει αποφασίσει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg, στο μικρό αεροδρόμιο της Φλόριντα, νοτιοδυτικά του Μαϊάμι.

Δεν ασχολείται πλέον με χρηματοπιστωτικά θέματα. Είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού αεροδρομίου στη Φλόριντα, όπου προσγειώνονται με τα ιδιωτικά σκάφη τους αστέρες του αθλητισμού και του θεάματος, όπως ο διάσημος μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς και ο δημοφιλής ποπ τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ. Επίσης, έχει επενδύσει σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής φλίπερ, παγκοσμίως, και σε φάρμες που ειδικεύονται στην παραγωγή ξυλείας και σιροπιού σφενδάμου. Ο πρώην Αμερικανός τραπεζίτης εμφανίστηκε μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως στη λίστα του Bloomberg Billionnaires Index. Η περιουσία του φθάνει το 1,3 δισ δολάρια.

Επίσης, συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Times, το 2009, στη λίστα με τις 100 προσωπικότητες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Λέοναρντ Αμπες, οι τραπεζίτες «πρέπει να έχουν ψυχή». Ενας λόγος για τον οποίο αγόρασε το αεροδρόμιο στη Φλόριντα ήταν για να προσφέρει θέσεις εργασίας σε άτομα που ζουν υπό αντίξοες συνθήκες στη κομητεία Ντέιντ του Μαϊάμι. Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων (FDIC), το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της City National Bank of Florida το 2008 ήταν 2,9 δισ δολάρια.

Εκείνη την περίοδο, ο Λέοναρντ Αμπες έθεσε σε κίνηση τις διαδικασίες πώλησης της τράπεζάς του στην ισπανική Caja Madrid. Σύντομα, όμως, η κρίση με την οποία ήρθαν αντιμέτωπες οι χώρες της Ευρωζώνης έπληξε και το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα την πώληση της City National Bank of Florida σε τιμή χαμηλότερη του ενός δισ. δολαρίου στη χιλιανή τράπεζα Banco de Credito e Inversiones.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ισπανικές ρυθμιστικές αρχές εξέτασαν το ενδεχόμενο να έχει καταβληθεί από την Caja Madrid μεγαλύτερο ποσό για την απόκτηση της City National Bank of Florida. Ο κ. Αμπες, ωστόσο, παρενέβη άμεσα, δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά πως το ποσό δεν κατεβλήθη παράνομα, καθώς υπήρχε και άλλος ενδιαφερόμενος, που πρόσφερε ακριβώς το ίδιο χρηματικό τίμημα. Ο ιδρυτής της τράπεζας είχε καταστήσει σαφές ότι στόχος του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία της City National Bank of Florida ήταν να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητά της. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δουλέψαμε και γι’ αυτό, όταν φθάσαμε στο υψηλότερο σημείο της κερδοφορίας μας, αποφασίσαμε να πουλήσουμε», είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έτυχε να κερδίσουμε χρήματα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όλους εκείνους τους αξιόλογους συνεργάτες που με βοήθησαν να φθάσω μέχρι το τέρμα». Ο κ. Αμπες αποκαλείται και «γενναιόδωρος τραπεζίτης», καθώς πάντοτε έδινε έμφαση στην κοινωνική διάσταση όσον αφορά τις επιχειρηματικές κινήσεις του και στην απόκτηση αυστηρά μόνο πολλών χρημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή