Αισιοδοξία επενδυτών, ιστορικό ρεκόρ για χρηματιστήριο Αμστερνταμ

Αισιοδοξία επενδυτών, ιστορικό ρεκόρ για χρηματιστήριο Αμστερνταμ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα της Ολλανδίας έδωσαν χθες οι επενδυτές, καλύπτοντας μόλις σε τέσσερα λεπτά της ώρας την έκδοση πενταετών ομολόγων του ολλανδικού δημοσίου. Παράλληλα, το χρηματιστήριο του Αμστερνταμ έκλεισε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Παρά την άνοδο του αντιευρωπαϊστή Χερτ Βίλντερς, ο οποίος διεκδικεί ακόμη και την πρωτιά στις σημερινές εκλογές, οι αποδόσεις των ολλανδικών ομολόγων έχουν αυξηθεί ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες, σε αντίθεση με τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων. Πρόκειται για δείγμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ισχυρό οικονομικό και επενδυτικό προφίλ της Ολλανδίας. Ο κατακερματισμός της ψήφου είναι παλιό φαινόμενο στην Ολλανδία και οι επενδυτές θεωρούν πως, ακόμη και αν βγει πρώτο το κόμμα του κ. Βίλντερς (PVV), δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση διότι κανένα άλλο κόμμα δεν θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζί του.

Στη χθεσινή δημοπρασία ομολόγων, το ολλανδικό δημόσιο πούλησε πενταετή ομόλογα ύψους 2,275 δισ. ευρώ, ενώ είχε θέσει ως στόχο τα 2 δισ. με 3 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο -0197%. Η απόδοση των γαλλικών πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκε χθες στο 0,7%. «Το καλό αποτέλεσμα της δημοπρασίας δείχνει πως τα ολλανδικά ομόλογα εξακολουθούν να αντέχουν ακόμη και στο τελικό στάδιο πριν από τις εκλογές», σχολίασε στο Bloomberg ο Κιμ Λιου, αναλυτής στην ABN Amro. «Η ζήτηση ήταν καλή και, όπως φάνηκε, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για άνοδο του πολιτικού κινδύνου εξαιτίας της ανόδου της δημοτικότητας του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας του κ. Βίλντερς», προσέθεσε.

Η ολλανδική υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η διενέργεια της δημοπρασίας μία ημέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές αποτελούσε σύμπτωση και πως δεν έκρινε σκόπιμο να αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής. Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως, σε μόλις τέσσερα λεπτά. Πλέον το ολλανδικό δημόσιο έχει καλύψει κατά 35% τις ανάγκες χρηματοδότησης του από τις αγορές για το 2017, σύμφωνα με υπολογισμούς της ABN Amro. Το χρηματιστήριο του Αμστερνταμ έκλεισε χθες με πτώση 0,35%, μετά το ιστορικό ρεκόρ της Δευτέρας. Από την Πέμπτη όσοι επενδύουν στα ομόλογα θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να επηρεάσουν οι ολλανδικές εκλογές –και το αποτέλεσμα που θα επιτύχει ο κ. Βίλντερς– τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου (α΄ γύρος) και στις 7 Μαΐου (β΄ γύρος). Αν ο αντιευρωπαϊστής Χερτ Βίλντερς αποσπάσει καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα στις κάλπες, είναι πιθανό η αγορά να ανησυχήσει ακόμη περισσότερο για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, αναφέρει ο Πίτερ Γκόουβς, αναλυτής της Citigroup με έδρα το Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή