Η Blackstone πάει Λουξεμβούργο λόγω Brexit

Η Blackstone πάει Λουξεμβούργο λόγω Brexit

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Λουξεμβούργο είναι η επιλογή της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Blackstone για την ευρωπαϊκή έδρα της στη μετά το Brexit εποχή, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως άλλες τρεις ή τέσσερις εταιρείες του κλάδου προσανατολίζονται προς το Μεγάλο Δουκάτο. Ετσι, η πατρίδα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τείνει να αναδειχθεί σε έναν από τους πρώτους νικητές του αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν αποδυθεί ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν όσες τράπεζες, επενδυτικές ή ασφαλιστικές, εγκαταλείψουν το Λονδίνο.

Την πληροφορία για τις προθέσεις της Blackstone έδωσε χθες στο Reuters ο επικεφαλής της υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Ανάπτυξης του Μεγάλου Δουκάτου, Νίκολας Μακέλ. Υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος έχει ενημερώσει από τον Δεκέμβριο για τα σχέδιά του, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες απέφυγε να τις κατονομάσει, τονίζοντας πως δεν έχουν ακόμα επιλέξει οι ίδιες να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Μακέλ, μία τράπεζα έχει ήδη γνωστοποιήσει στις Αρχές του Λουξεμβούργο την πρόθεσή της να εγκατασταθεί στη χώρα αλλά δεν την κατονόμασε. Προσέθεσε, επίσης, ότι τέσσερα πέντε «μεγάλα ονόματα» από τον κλάδο των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων σχεδιάζουν να ιδρύσουν θυγατρικές στο Λουξεμβούργο, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η M&G, ο βραχίονας διαχείρισης κεφαλαίων της Prudential. Παράλληλα, από πέντε έως 10 εταιρείες του λεγόμενου «χρηματοπιστωτικο-τεχνολογικού» κλάδου δρομολογούν την εγκατάστασή τους στο Λουξεμβούργο, ενώ τρεις με τέσσερις ασφαλιστικές δηλώνουν έτοιμες να μετακομίσουν στον προαναφερθέντα προορισμό.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο ασφαλιστικών Lloyd’s του Λονδίνου –τη μεγαλύτερη ομπρέλα ασφαλιστικών εταιρειών στον κόσμο–, έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τη νέα ευρωπαϊκή του έδρα στα τέλη Μαρτίου. Εχει, πάντως, αναφέρει το Λουξεμβούργο ως μία από τις πιθανές επιλογές της. Ανάμεσα στις ασφαλιστικές που έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το Λουξεμβούργο ως πιθανή μελλοντική έδρα τους στην Ε.Ε. είναι η Hiscox, που δηλώνει ότι αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και στη Μάλτα. Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικές πλοίων και ναυτιλιακών, που υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Βρετανίας, εξετάζουν διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούργο αλλά και την Κύπρο. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο κ. Μακέλ, τονίζοντας ότι οι Αρχές του Λουξεμβούργου είναι σε επαφή με ορισμένες ασφαλιστικές πλοίων και ναυτιλιακών.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, η αμερικανική ασφαλιστική AIG ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει θυγατρική στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι περισσότερες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που δεν έχουν ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις επί του θέματος αναμένεται να διαμορφώσουν τη στάση τους έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ή στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από την πλευρά της, πάντως, η Blackstone απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το θέμα. Η εν λόγω αμερικανική πολυεθνική κάνει, προς το παρόν, χρήση του δικαιώματος να δραστηριοποιείται σε όλη την ενιαία αγορά της Ε.Ε., έχοντας ως έδρα τη Βρετανία και χωρίς να ιδρύει θυγατρικές σε άλλα κράτη-μέλη.

Σημειωτέον ότι όσες εταιρείες δεν διαθέτουν θυγατρικές εκτός Βρετανίας που να υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., δηλώνουν πως ετοιμάζονται με βάση την υπόθεση ότι η Βρετανία θα ακολουθήσει τον δρόμο του λεγόμενου «σκληρού Brexit». Εν ολίγοις δρομολογούν την προσαρμογή τους στη νέα κατάσταση, όταν δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ενιαία αγορά χωρίς μία θυγατρική σε χώρα της Ε.Ε., που να υπόκειται στη νομοθεσία της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή