Ενίσχυση ελεύθερου εμπορίου ζητούν Γερμανία και Κίνα

Ενίσχυση ελεύθερου εμπορίου ζητούν Γερμανία και Κίνα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει της προγραμματισμένης συνόδου του G20 στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας, την Παρασκευή και το Σάββατο, η Γερμανία θα πιέσει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να υπογράψουν ένα έγγραφο που θα περιλαμβάνει τις θέσεις τους για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και για το ελεύθερο εμπόριο. Αντίστοιχα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, σε δηλώσεις του στο Πεκίνο επισήμανε ότι η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η Γερμανία, που φιλοξενεί τη σύνοδο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, θα τονίσει τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου σε ένα ξεχωριστό έγγραφο από το κοινό ανακοινωθέν, που θα έχει τις υπογραφές όλων από το G20. Με αυτήν την κίνηση, η Γερμανία επιθυμεί να αποκρούσει οποιοδήποτε αίτημα των ΗΠΑ για ανατροπή των δεσμεύσεων των μελών σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο. Μέσω της κοινοποίησης αυτού του «παράλληλου» εγγράφου, η Γερμανία επιθυμεί να αποσαφηνίσει τις προτεραιότητές της.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι σπάνιο για μια χώρα που ασκεί την προεδρία του G20 να κυκλοφορεί ξεχωριστό έγγραφο, διαφορετικού ύφους και περιεχομένου σε σχέση με αυτό του κοινού ανακοινωθέντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης Τραμπ θα πάρουν μέρος σε σύνοδο του G20. Προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που έχει στη διάθεσή του το Reuters, φαίνεται ότι δεν απορρίπτει τις οικονομικές απόψεις του κ. Τραμπ, μιας και δεν περιλαμβάνει κάποια φράση σχετικά με την αποφυγή όλων των μορφών προστατευτισμού. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν η ομάδα που έχει στείλει ο κ. Τραμπ θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, καθώς τα μέλη της υποστηρίζουν το δίκαιο εμπόριο, ενώ έχουν προτείνει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή