Ο Σόιμπλε ειδοποιεί τον Τραμπ να μην επιβάλει φόρο στις εισαγωγές

Ο Σόιμπλε ειδοποιεί τον Τραμπ να μην επιβάλει φόρο στις εισαγωγές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προειδοποιήσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο, να μην επιβάλουν οι ΗΠΑ μονομερώς φόρους στις εισαγωγές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχείρησε χθες να αποτρέψει το ενδεχόμενο ακύρωσης διεθνών εμπορικών συμφωνιών και ενός συνεπακόλουθου εμπορικού πολέμου. Ενόψει της συνόδου του G20, που φέτος φιλοξενεί η Γερμανία στην πόλη Μπάντεν-Μπάντεν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε εμμέσως πως τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου είναι πιθανόν να περιπλέξουν τις συνομιλίες στη σύνοδο του G20, αποτρέποντας τη σύναψη συμφωνίας σε θέματα εμπορίου, ή ακόμη και αποκλείοντας το θέμα από τις συνομιλίες.

«Μια χώρα δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο μονομερώς, δεν πρέπει να το κάνει, δεν θα συμβούλευα κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις ιδέες του Ντόναλντ Τραμπ για μονομερή επιβολή δασμών στις εισαγωγές και ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των αμερικανικών εξαγωγών. Υπογράμμισε πως «είναι κάτι αντίθετο προς την επικρατούσα φιλοσοφία» στο εμπόριο και θα μπορούσε να υπονομεύσει εκατοντάδες διμερείς συμφωνίες που έχουν συμφωνηθεί εδώ και δεκαετίες στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Χαρακτήρισε, άλλωστε, «απίθανη τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα» την προοπτική να συμφωνηθεί παγκοσμίως «μια πλήρης αλλαγή συστήματος». Δεδομένων, όμως, των διαφορετικών αντιδράσεων χωρών και κυβερνήσεων στην προοπτική να στραφούν οι ΗΠΑ στον προστατευτισμό, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε πως «είναι πιθανόν να αποκλείσουμε πλήρως το θέμα του εμπορίου και να το αναβάλουμε για να λυθεί σε μια σύνοδο κορυφής κρατών».

Πρόσθεσε επίσης πως περιμένει με ενδιαφέρον να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Οπως σχολιάζει σχετικά το ρεπορτάζ των Financial Times, το Βερολίνο ευελπιστεί πως ο κ. Μνούτσιν θα είναι πιο μετριοπαθής από τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου των ΗΠΑ, Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος έχει επικρίνει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας και την έχει κατηγορήσει ότι χρησιμοποιεί το «βαρύτατα υποτιμημένο» ευρώ για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Οι ιδέες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ενσπείρει προβληματισμό σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, που εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε αντίποινα. Ως εκ τούτου, το σχέδιο του ανακοινωθέντος του G20, που διέρρευσε προσφάτως στον Τύπο, δεν αναφέρει πλέον τη ρητή και κατηγορηματική διαφωνία των χωρών-μελών της με τον προστατευτισμό και αρκείται να υπογραμμίσει ότι οι χώρες-μέλη της προωθούν το ελεύθερο εμπόριο. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Σόιμπλε, το ανακοινωθέν στο Μπάντεν-Μπάντεν πρέπει να διαμηνύει πως η διεθνής συνεργασία παραμένει ισχυρή σε περιόδους εντεινόμενης γεωπολιτικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή