Κάποιοι «κελάηδησαν» τα νέα στις αγορές

Κάποιοι «κελάηδησαν» τα νέα στις αγορές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια διαρροής επίσημων στατιστικών στοιχείων στις αγορές καλείται να εξετάσει αρμόδια εποπτική αρχή στη Βρετανία, έπειτα από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κερδοσκοπία, και μάλιστα την εποχή πριν και μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Κάποιες πολύ συγκεκριμένες διακυμάνσεις της στερλίνας και των τιμών των συμβολαίων στην προθεσμιακή αγορά χρέους, λίγο πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση σημαντικών στοιχείων για τη βρετανική οικονομία, κινούν υποψίες για τη διαρροή τους λίγο νωρίτερα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν έρευνες του πρακτορείου Reuters και της εφημερίδας Wall Street Journal, προτρέποντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στη Βρετανία να ζητήσει από τη Χρηματοοικονομική Αρχή Συμμόρφωσης (Financial Conduct Authority) τη διενέργεια έρευνας για να εξακριβωθεί αν ευσταθούν ή όχι αυτές οι υποψίες. Με βάση την έρευνα της Wall Street Journal, τα κέρδη από μια τέτοια εσωτερική πληροφόρηση θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 68 δισ. δολάρια, λαμβανομένου υπ’ όψιν του μεγέθους της προθεσμιακής αγοράς βρετανικών ομολόγων.

Μια τέτοια υπόθεση θα μπορούσε να λάβει τεράστιες διαστάσεις, εξαιτίας των εμπλεκόμενων μερών αλλά και της επιρροής που ασκείται στις αγορές από την ενδεχόμενη διαρροή στοιχείων για μια τόσο σημαντική και ισχυρή οικονομία όπως είναι η βρετανική. Ιδιαίτερα αν αυτή η ενδεχόμενη διαρροή συνέβη και το διάστημα πριν και μετά το δημοψήφισμα του Brexit στις 23 Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει οκτώ περιπτώσεις το τελευταίο 12μηνο, όπου η στερλίνα κινήθηκε έναντι του δολαρίου με τρόπο που μαρτυρούσε ότι παράγοντες των αγορών ίσως να γνώριζαν στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Βρετανίας λίγο πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή τους. Η βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS) μοιράζεται στοιχεία για το λιανικό εμπόριο με 41 αξιωματούχους από την Τράπεζα της Αγγλίας, το υπουργείο Επιχειρηματικότητας, το γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, την πρωθυπουργική οικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και το υπουργείο Οικονομικών ένα 24ωρο πριν από τη δημοσίευσή τους.

Η Wall Street Journal έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή ανάλυση 207 επίσημων ανακοινώσεων από τη στατιστική αρχή της Βρετανίας για τον πληθωρισμό, τη βιομηχανική παραγωγή και την αγορά εργασίας, από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2016. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο 59,5% των περιπτώσεων οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων κινούνταν εκ των προτέρων ανάλογα με τα στοιχεία που δίνονταν λίγο αργότερα για τις συνθήκες σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.

Η Wall Street Journal ζήτησε από τον καθηγητή χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, Αλεξάντερ Κούροφ, να αναλύσει τις διακυμάνσεις τιμών στα προθεσμιακά συμβόλαια βρετανικών ομολόγων μία ώρα πριν από τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων για την οικονομία. Οπως δήλωσε ο καθηγητής στην αμερικανική εφημερίδα, «βάσει των στοιχείων που έχω στη διάθεσή μου, είναι απίθανο αυτές οι κινήσεις να είναι τυχαίες». Ο κ. Κούροφ βρήκε πως οι τιμές των συμβολαίων κινούνταν 0,029%, κατά μέσον όρο, προς την «κατεύθυνση» των στοιχείων που ανακοινώθηκαν λίγο αργότερα, ποσοστό που μπορεί να αποφέρει κέρδη έως και 68 δισ. στερλίνες σε μια τόσο μεγάλη αγορά.

Η βρετανική στατιστική υπηρεσία δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα του Reuters και της Wall Street Journal, αλλά εκπρόσωπός της δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά σοβαρή» υπόθεση η προστασία στοιχείων για την οικονομία που δεν έχουν δημοσιευθεί. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Το 2011, η ONS πραγματοποίησε έρευνα για φήμες που ήθελαν τις αγορές να έχουν λάβει γνώση για τον πληθωρισμό πριν την επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων. Εν τούτοις, η υπηρεσία τότε δεν σχολίασε δημόσια αυτές τις έρευνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή