Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν τις τιμές του πετρελαίου

Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν τις τιμές του πετρελαίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε παράγοντες θα καθορίσουν το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου, που τις τελευταίες ημέρες έχουν υποχωρήσει εκ νέου κατά 10%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο και τη συμφωνία του ΟΠΕΚ.

1. Η παραγωγή σχιστολιθικών

Επειτα από δύο χρόνια συρρίκνωσης, η παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, στα 9,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, και, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια (ΕΙΑ), αναμένεται να αυξηθεί κατά άλλα 500.000 βαρέλια την ημέρα. Εν τω μεταξύ, όμως, στη διάρκεια των δύο ετών που οι τιμές ήταν χαμηλές ο κλάδος συμπίεσε το κόστος και αύξησε έτσι την παραγωγικότητά του.

2. Ο ΟΠΕΚ

Σε πρώτη φάση πέτυχε να εξωθήσει ανοδικά τις τιμές, μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής που συνήψε τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια, όμως, οι τιμές υποχώρησαν, θέτοντας το καρτέλ ενώπιον δύσκολων αποφάσεων που θα αντιμετωπίσει στη συνεδρίασή του στις 25 Μαΐου. Εχει την επιλογή να παρατείνει την υφιστάμενη συμφωνία, που είναι και το πιθανότερο, καθώς έτσι θα μπορέσει να οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων του αργού το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής, γνωρίζοντας ότι θα χάσει μερίδιο αγοράς. Και, τέλος, μπορεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια να χειραγωγήσει την αγορά και να κηρύξει, κυριολεκτικά, πόλεμο τιμών, όπως έκανε το 2015, μέχρις ότου επλήγησαν οι οικονομίες των χωρών-μελών του, καθώς οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εσόδων τους.

3. Τα αποθέματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΟΠΕΚ είναι ότι εξακολουθούν να αυξάνονται τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Η νέα υποχώρηση των τελευταίων ημερών άρχισε όταν ανακοινώθηκε ότι είχαν αυξηθεί επί ένατη συναπτή εβδομάδα, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά των 528 εκατ. βαρελιών.

4. Οι επενδυτές των hedge funds

Στήριξαν τον ΟΠΕΚ, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά τα στοιχήματα στην άνοδο των τιμών τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Τώρα, όμως, είναι δαπανηρό να επιμείνουν, και τα στοιχήματα έχουν αρχίσει να πέφτουν.

5. Η ζήτηση

Είναι γεγονός ότι η προσφορά είναι περίπλοκη και προέρχεται από πολλές πλευρές, αλλά η ζήτηση είναι ευκολότερο να υπολογιστεί. Ο ΟΠΕΚ εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 96,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της Morgan Stanley, τα συμβατικά αυτοκίνητα αυξάνονται συνεχώς κατά 40 εκατ. ετησίως, που σημαίνει πως θα αυξηθεί η ζήτηση κατά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή