Απροετοίμαστοι οι Βρετανοί για το Brexit

Απροετοίμαστοι οι Βρετανοί για το Brexit

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία αξιολόγηση για τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός της Βρετανίας για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit. Στη διάρκεια ακρόασής του στο πλαίσιο εργασιών μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Ντέιβις δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει αξιολόγηση για τις συνέπειες του Brexit, διότι τα πράγματα αλλάζουν δραματικά από τη μία ημέρα στην άλλη. Ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε ότι η μοναδική αξιολόγηση για τις επιπτώσεις ενός Brexit είχε πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, πριν από το δημοψήφισμα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι προβλέψεις αυτές δεν είναι πολύ αξιόπιστες». Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί ψήφισαν την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., αιφνιδιάζοντας ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν (υπέρμαχοι της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.) είχαν δημοσιοποιήσει ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα έκθεση με δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία εάν υπερίσχυε το πολιτικό στρατόπεδο του Brexit.

Βάσει των προβλέψεων αυτών και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία θα είναι χαμηλότερος κατά 3,6% μία διετία μετά το δημοψήφισμα, οι άνεργοι θα φθάσουν το μισό εκατομμύριο, οι μισθοί θα πέσουν κατά 2,8%, θα υποχωρήσουν οι τιμές στην αγορά κατοικίας κατά 10% και θα κατακρημνιστεί η στερλίνα. Πράγματι, η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 15% έναντι του δολαρίου και κατά 10% έναντι του ευρώ, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης στη βρετανική οικονομία έφθασε το 1,8% σε όλη τη διάρκεια του 2016. Η ανεργία κυμαίνεται στο χαμηλό 11ετίας, αλλά ο πληθωρισμός έχει αναρριχηθεί στο υψηλό των τελευταίων δυόμισι ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή