Ο προστατευτισμός αυξάνει τα εμπορικά ελλείμματα

Ο προστατευτισμός αυξάνει τα εμπορικά ελλείμματα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υιοθέτηση του οικονομικού προστατευτισμού θα μπορούσε να οδηγήσει στη διόγκωση και όχι στη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος μιας χώρας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομικών του G20 είχαν εγκαταλείψει, έπειτα από πίεση των ΗΠΑ, τη δέσμευση που είχαν αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια να καταπολεμήσουν τον οικονομικό προστατευτισμό. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προτείνει σειρά μέτρων οικονομικού προστατευτισμού, επιδιώκοντας, όπως έχει δηλώσει, τον περιορισμό του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου και η εισαγωγή φθηνότερων ενδιάμεσων αγαθών ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, βοηθώντας τις εταιρείες να διατηρούν το προβάδισμα που έχουν έναντι των ανταγωνιστών τους και, τελικά, αυξάνουν τις εξαγωγές μιας χώρας. Διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν στόχο το εμπόριο και τη χρηματοπιστωτική απελευθέρωση θα μπορούσαν να περιορίζουν τις εξωτερικές ανισορροπίες μιας οικονομίας, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

Οι συγγραφείς της μελέτης μάλλον απορρίπτουν τον ισχυρισμό της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι χώρες που εμφανίζουν μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους εμπλέκονται σε άδικες εμπορικές πρακτικές. Αντιθέτως, υποστηρίζεται στη μελέτη, αυτές οι χώρες θα συμπεριφερθούν επιφυλακτικά, διότι θεωρούν πως είναι προσωρινό το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, καθώς και οι άλλες χώρες θα απελευθερώνουν το εμπόριό τους ώστε να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή