Η Vodafone India συγχωνεύεται με την Idea Cellular

Η Vodafone India συγχωνεύεται με την Idea Cellular

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δράση προκαλεί αντίδραση. Εναν χρόνο αφότου η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Jio Infocomm του Ινδού δισεκατομμυριούχου Μουκές Αμπάνι πρόσφερε στους πελάτες της δωρεάν τηλεφωνήματα και δωρεάν χρήση του Διαδικτύου, η Vodafone India συγχωνεύεται με την Idea Cellular, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συμφωνία ύψους 23 δισ. δολαρίων θα αποκτήσει 400 εκατ. συνδρομητές και θα έχει το 40% των εσόδων της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μετά την κινεζική.

Η είσοδος της Jio πέρυσι στην αγορά και η προσφορά δωρεάν υπηρεσιών για μήνες ανάγκασαν τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας να μειώσουν τις τιμές τους και να αποδεχθούν πως θα έχουν μικρότερη κερδοφορία, και ταυτόχρονα τις ώθησε να αναζητήσουν νέα συνεργασίες για να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο ανταγωνισμό. Η Vodafone, δηλαδή ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, προσπαθεί να αποχωρήσει από εταιρείες τις οποίες δεν ελέγχει πλήρως, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλός της Βιτόριο Κολάο παραδέχεται πως δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική προοπτική σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά όπως είναι η ινδική. «Αυτή (η συμφωνία) βελτιώνει τη δομή της βιομηχανίας και επίσης δίνει σε εμάς και στην Idea τα εργαλεία ώστε να είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί. Δεν έχω αμφιβολία πως η ινδική αγορά θα παραμείνει ανταγωνιστική, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να είναι δωρεάν για πάντα και εμείς θα βρεθούμε σε καλύτερη θέση», εκτίμησε ο κ. Κολάο.

Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Η Vodafone θα κατέχει το 45,1% της νέας εταιρείας. Η εταιρεία Aditya Bila Group, που ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της Idea, θα κατέχει το 26% της νέας εταιρείας και άλλοι μέτοχοι θα ελέγχουν το υπόλοιπο 28,9%. Απώτερος στόχος είναι Vodafone και Aditya Birla να ελέγχουν το ίδιο ποσοστό της νέας εταιρείας, η εμπορική αξία της οποίας αποτιμάται στα 23 δισ. δολάρια. Η Vodafone θα καταφέρει, μέσω της συμφωνίας, να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της κατά 8,2 δισ. δολάρια. Η πορεία της Vodafone στην ινδική αγορά δεν ήταν εύκολη από το 2007 έως σήμερα. Μεταξύ άλλων έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με το ινδικό Δημόσιο, ενώ καθυστέρησε σημαντικά να εισαχθεί στο ινδικό χρηματιστήριο. Πάνω από το 10% των εσόδων της Vodafone προέρχεται από την ινδική αγορά. Το ινδικό Δημόσιο διεκδικεί οφειλόμενους φόρους 2 δισ. δολαρίων από τη Vodafone, ωστόσο ο κ. Κολάο είπε την περασμένη Δευτέρα πως η υπόθεση δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συγχώνευση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή