Τους χωρίζει το Brexit

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Εχουν πολλά κοινά στη δημόσια και στην ιδιωτική τους ζωή. Εκφράζουν αμοιβαίο σεβασμό και θα ξοδέψουν πολύ χρόνο μαζί. Ομως ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις του Brexit στην Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Μπαρνιέ είναι «περισσότερο Ευρωπαίος απ’ ό,τι Γάλλος», σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου των Βρυξελλών που έχει εργαστεί μαζί του.

Ο κ. Ντέιβις δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τους υπερεθνικούς οργανισμούς. Καθώς οι κ. Μπαρνιέ και Ντέιβις θα ανεβαίνουν την ανηφόρα του Brexit και των προκλήσεων που θα παρουσιαστούν από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρίσει από την Ε.Ε., θα τους παρακολουθούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι που θα ελπίζουν σε μία όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαδικασία.

Και οι δύο άντρες γεννήθηκαν στο δύσκολο μεταπολεμικό περιβάλλον της Ευρώπης. Σε αρκετές περιπτώσεις κινήθηκαν ως ανεξάρτητα μέλη και όχι μέλη πολιτικών ελίτ, δηλώνοντας πως ήταν και είναι πιο κοντά στον μέσο πολίτη.

Πάντως συμπαθεί ο ένας τον άλλον. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχαν βρεθεί μαζί πολλές φορές σε πάνελ για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Η καλή μεταξύ τους σχέση θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν εντάσεις στις διαπραγματεύσεις, όπου ο κ. Ντέιβις θα επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Βρετανία και ο κ. Μπαρνιέ θα εκπροσωπεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο κ. Μπαρνιέ είναι θιασώτης της ευρωπαϊκής ενότητας, ενώ ο κ. Ντέιβις είναι ευρωσκεπτικιστής. Ο 66χρόνος κ. Μπαρνιέ διατηρεί στενές σχέσεις με τη γενέτειρά του στις γαλλικές Αλπεις, αντλώντας ενέργεια από την ορειβασία.

Αυτό το πάθος μοιράζεται με τον 68χρόνο κ. Ντέιβις, πρώην έφεδρο των ειδικών δυνάμεων, που μεγάλωσε στο νότιο Λονδίνο. Και οι δύο είναι παντρεμένοι με παιδιά.

Στη Γαλλία, ο κ. Μπαρνιέ αναδείχθηκε στη δεξιά παράταξη ως γκωλικός και δεν ενέδωσε στον λαϊκισμό του Σιράκ, παρά το γεγονός ότι ανέλαβε υπουργικό αξίωμα δύο φορές επί κυβερνήσεώς του. Το 1995 ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και το 2004 χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών.

Οι σπουδές των κ. Μπαρνιέ και Ντέιβις δεν έλαβαν χώρα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου φοιτά η πολιτική και η κοινωνική ελίτ των χωρών τους.

Για παράδειγμα, ο κ. Ντέιβις φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και όχι στην Οξφόρδη ή το Κέμπριτζ, απ’ όπου προέρχονται αρκετοί πολιτικοί του αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβιντ Κάμερον. Παρομοίως, ο κ. Μπαρνιέ δεν φοίτησε σε σχολή δημόσιας διοίκησης, ενώ όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών δεν φημίζονταν για την οξυδέρκειά του.

Υπάρχουν, όμως, και διαφορές στη σταδιοδρομία των δυο αντρών. Ο κ. Μπαρνιέ μετέβη σχεδόν άμεσα από τον χώρο της εκπαίδευσης στον χώρο της πολιτικής, ενώ ο κ. Ντέιβις εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια στην εταιρεία επεξεργασίας ζάχαρης Tate and Lyle, η οποία διαμαρτυρόταν για τους δασμούς της Ε.Ε. στις εισαγωγές ζαχαροκάλαμου.

Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε χθες από τη Μάλτα πως «σήμερα είναι η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου», όταν η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέβαλε την αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έναρξη των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Η κ. Μέι παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν συνέπειες από το Brexit, αλλά προσέθεσε πως θα επιδιώξει την καλύτερη συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας και τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η Βρετανία θα εξελιχθεί σε ισχυρότερη, δικαιότερη και πιο εξωστρεφή χώρα από τις διαπραγματεύσεις του Brexit και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον υπόλοιπο κόσμο.