Ενίσχυση δολαρίου μετά την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ

Ενίσχυση δολαρίου μετά την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελική εκτίμηση των στοιχείων για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου 2016 της οικονομίας των ΗΠΑ αιφνιδίασαν θετικά, ευνοώντας το δολάριο το οποίο κατάφερε να καλύψει μέρος των πρόσφατων απωλειών του. Η πρόσφατη αποδυνάμωση του εν νομίσματος οφειλόταν κυρίως στην αδυναμία του κόμματος των Ρεπουμπλικανών να διασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό θετικών ψήφων προκειμένου να εγκριθεί από το Σώμα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που στόχευε στην κατάργηση βασικών διατάξεων του γνωστού προγράμματος περίθαλψης Obamacare. Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση, το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από 1,9% που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες, κυρίως λόγω ανοδικής αναθεώρησης της καταναλωτικής δαπάνης (3,5% έναντι 3,0% αρχικής εκτίμησης), η οποία επηρεάζεται θετικά από τη συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, η αγορά αγνόησε το γεγονός ότι για το σύνολο του 2016 ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν μόλις 1,6%, ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων πέντε ετών. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο δείκτης DXY του δολαρίου, ο οποίος αποδίδει την αξία του νομίσματος έναντι νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων, ενισχύθηκε 1,0% σε εβδομαδιαία βάση προσεγγίζοντας υψηλό δύο εβδομάδων. Εντούτοις, παρέμεινε 0,6% χαμηλότερα σε μηνιαία βάση, επηρεασμένος αρνητικά από το ύφος της ανακοίνωσης της Fed που θεωρήθηκε λιγότερο «επιθετικό» από το αναμενόμενο, ενώ οι αναθεωρημένες προβλέψεις των μελών της Fed δεν ήταν σημαντικά διαφοροποιημένες από αυτές του Δεκεμβρίου 2016.

Επηρεασμένο αρνητικά από τη μερική ενδυνάμωση του δολαρίου στο τέλος της εβδομάδας καθώς και από τα στοιχεία πληθωρισμού της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, που έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση τον Μάρτιο, το ευρώ υποχώρησε λίγο χαμηλότερα από τα 1,0700 δολάρια για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πιέσεις δέχθηκε το ευρώ και από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η πλειονότητα των μελών της ΕΚΤ θεωρεί ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε εφαρμογή σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, κυρίως λόγω περιορισμένων ανοδικών πιέσεων στον πυρήνα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έναντι του δολαρίου κατέγραψε και η στερλίνα, μετά την κοινοποίηση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της πρόθεσης της χώρας της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. σε συμφωνία με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο 2016.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή